Rusia ke Korea Utara untuk peluru yang sangat diperlukan ‘langkah terakhir’ dalam konflik Ukraine: ‘Mengetuk tong kosong’

Perkongsian potensi Korea Utara dengan Rusia, yang akan melihat negara itu membekalkan Moscow dengan munisi yang sangat diperlukan, berkemungkinan memberi kesan kecil dalam konflik Ukraine yang sedang berlangsung, para pakar memberitahu Digital.

“Jika anda pergi ke Korea Utara untuk mendapatkan bantuan, anda semacam mengetuk sisa-sisa,” kata Seth Jones, pengarah kedua-dua Program Keselamatan Antarabangsa dan Projek Ancaman Merentas Sempadan di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa. “Korea Utara ialah sebuah negara yang putus asa. Ia telah disisihkan oleh hampir semua orang, ia mengalami kelaparan besar-besaran di negara itu – jika anda pergi kepada orang Korea Utara untuk mendapatkan bantuan, ini adalah jalan terakhir.”

Perang Moscow dengan Ukraine, yang akan memasuki bulan ke-20, telah menggunakan sejumlah besar munisi dan memusnahkan sejumlah besar artileri berat di kedua-dua belah pihak, mendorong kedua-dua Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy untuk mencari sebarang sokongan tambahan yang mereka boleh dapatkan untuk bertahan lebih lama daripada pihak yang satu lagi.

Bulan ini, Putin menjadi tuan rumah pemimpin Korea Utara Kim Jong Un untuk membincangkan kemungkinan perjanjian senjata, walaupun kedua-dua pemimpin tidak menandatangani apa-apa perjanjian rasmi pada akhir lawatan enam hari itu. Korea Utara dilaporkan akan menerima teknologi senjata canggih dan bekalan makanan dari Rusia sebagai pertukaran untuk lebih banyak amunisi dan artileri.

Media negara Rusia melaporkan bahawa satu-satunya senjata yang bertukar tangan adalah hadiah daripada gabenor wilayah Rusia yang menghadiahkan Kim dengan lima dron “kamikaze”, sebuah dron peninjau dan rompi anti peluru.

Langkah untuk menjamin munisi selanjutnya adalah langkah penting tetapi bukan satu yang para pakar rasakan akan memberi manfaat yang diperlukan Putin. Pengerusi Bersama Ketua Turus Gabungan Jeneral Mark Milley berkata beliau “skeptikal” bahawa apa-apa sumbangan yang boleh dibuat Korea Utara, termasuk peluru artileri, akan terbukti “menentukan” atau membuat apa-apa perbezaan.

“Kedua-dua Rusia dan Ukraine tidak mempunyai akses kepada senjata yang mencukupi untuk meneruskan kadar yang mereka lakukan sekarang,” kata Jones.

“Terdapat dua pilihan: Satu ialah anda menghasilkan jenis bahan-bahan itu sendiri – anda meningkatkan pengeluaran – dan kedua-dua negara itu tidak mempunyai keupayaan untuk melakukannya,” katanya lagi. “Yang kedua ialah kemudian anda beralih kepada bantuan daripada sekutu dan rakan kongsi.”

Zelenskyy melakukan bahagiannya dengan menjamin perjanjian dengan Presiden Biden untuk bantuan sebanyak $325 juta, termasuk senjata anti kereta kebal, peralatan pertahanan udara, peluru artileri dan peralatan lain. Biden menegaskan semula komitmen AS untuk “membantu Ukraine membina pasukan yang mampu memastikan keselamatan jangka panjang Ukraine, mampu menghalang ancaman masa depan terhadap kedaulatan, integriti wilayah dan kebebasan.”

Putin telah beralih kepada sejumlah negara di Asia dan Asia Kecil, menarik sokongan terutamanya dari China dan Iran, yang terakhir menyumbangkan dron dan latihan untuk tentera Rusia.

Bulan ini, Ukraine mendakwa telah menyadap panggilan telefon daripada tentera barisan hadapan Rusia yang mengadu tentang kerugian besar dan kekurangan bekalan penting sejak Julai – 17 panggilan, menurut Reuters.

Sung-Yoon Lee, rakan di Pusat Antarabangsa Woodrow Wilson bagi Sarjana, memberitahu Digital bahawa walaupun perkongsian itu mungkin tidak memberikan hasil yang ketara dan segera bagi Rusia di Ukraine, ia akan “mengukuhkan kedudukan jangka panjang kedua-dua negara berbanding AS.”

“Peningkatan bekalan senjata [dan] amunisi Korea Utara kepada Rusia selepas pertemuan puncak Putin-Kim Jong Un awal bulan ini mempunyai kesan praktikal dan psikologi,” kata Lee.

“Walaupun kesannya di medan perang mungkin sederhana, Putin mungkin berasa selamat dengan pengetahuan bahawa dia mempunyai sumber senjata dan amunisi yang stabil dan hampir tak terbatas,” katanya lagi.

“Bagi AS dan sekutunya, hantu kerjasama ketenteraan erat jangka panjang antara Moscow dan Pyongyang adalah perkembangan yang sangat tidak diingini,” jelas Lee.

“Rusia mungkin dalam masa akan datang membantu Korea Utara dengan teknologi satelit dan kapal selam bertenaga nuklear canggih, yang akan memberanikan Kim untuk menjadi lebih berani dan provokatif terhadap Korea Selatan, pasukan AS di Korea, dan Jepun,” tambahnya.