Rusia diserang oleh PM Albania selepas percubaan gagal untuk menghalang Presiden Ukraine Zelenskyy daripada bercakap di PBB

Perdana Menteri Albania Edi Rama tidak berselindung apabila mengkritik percubaan Rusia untuk menghalang Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy daripada bercakap dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

Rama menyatakan bahawa notis susunan bercakap telah diberikan terlebih dahulu dan sebarang bantahan sepatutnya dibangkitkan terlebih dahulu.

“Saya mahu meyakinkan rakan-rakan Rusia kami dan semua di sini bahawa ini bukan operasi khas oleh presiden Albania,” kata Rama, merujuk kepada penggunaan kata Moscow tentang serangan di Ukraine.

Sebagai respons, Vassily Nebenzia, duta Rusia ke PBB, berkata Albania telah meletakkan “kepercayaan politik dan ideologi mereka di atas obligasi” majlis itu.

Rama dengan cepat menyerang Nebenzia dan ambisi ketenteraan Rusia di Ukraine yang berjiran.

“Saya mesti katakan bahawa datang daripada semua kuliah ini tentang melanggar peraturan di bangunan ini adalah persembahan yang cukup menarik,” katanya. “Tetapi selagi anda mengulanginya berkali-kali bahawa pelanggaran di sini adalah tentang Presiden Zelenskyy bercakap sebelum ahli majlis, ada penyelesaiannya. Jika anda bersetuju, anda hentikan perang dan Presiden Zelenskyy tidak akan mengambil alih pentas.”

Zelenskyy, yang memakai baju hijau tentera yang menjadi ciri beliau, bercakap kepada panel 15 ahli buat pertama kali sejak Rusia menyerang negaranya pada Februari 2022. Dalam ucapannya, beliau menyokong bantuan untuk membantu Ukraine mempertahankan diri daripada tentera Rusia.

“Ukraine melaksanakan haknya untuk mempertahankan diri,” kata Zelenskyy. “Membantu Ukraine dengan senjata dalam latihan ini, dengan mengenakan sekatan dan mengenakan tekanan menyeluruh ke atas penyerang, serta mengundi resolusi yang berkaitan, bermakna membantu mempertahankan Piagam PBB.”

Beberapa negara Barat telah mengenakan sekatan ke atas Moscow dan telah memberi Ukraine berbilion-bilion bantuan ketenteraan. Di samping itu, Perhimpunan Agung PBB yang mempunyai 193 ahli telah beberapa kali mengundi untuk mengutuk tindakan ketenteraan Moscow di Ukraine.