Rusia akan wujudkan ‘zon penampan’ di Ukraine bagi menghalang serangan Ukraine

(SeaPRwire) –   Rusia tidak akan berhenti dalam invasinya terhadap Ukraine, dengan salah satu tujuannya yang akan datang adalah untuk mendirikan zon penampan sepanjang sempadan untuk membantu melindungi serangan jauh Ukraine dan serangan merentasi sempadan, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata.

Pasukan Kremlin baru-baru ini membuat kemajuan medan tempur ketika tentera Kyiv berjuang dengan kekurangan peluru meriam yang teruk dan unit barisan hadapan yang keletihan selepas lebih dua tahun perang. Garis hadapan menjangkau 620 batu timur dan selatan Ukraine.

Tetapi kemajuan itu perlahan dan mahal, sementara Ukraine semakin menggunakan kuasa tembakannya yang jauh untuk menyerang kilang minyak dan depot jauh di dalam Rusia. Juga, kumpulan yang mendakwa mereka lawan Ukraine berpusat Rusia daripada Kremlin .

“Memandangkan peristiwa tragis semasa, kita akan terpaksa pada satu ketika, apabila kita anggap perlu, untuk mencipta satu zon ‘sanitari’ tertentu di wilayah yang dikawal oleh kerajaan (Ukraine),” kata Putin lewat Ahad.

Beliau bercakap dalam sidang akhbar mengikuti pengeluaran keputusan pilihan raya yang menunjukkan beliau dengan kemenangan besar dalam pilihan raya yang tidak mempunyai sebarang pembangkang sebenar yang mengikuti serangannya yang tidak kenal lelah terhadap pembangkang.

Pengumuman itu datang pada malam sebelum ulang tahun ke-10 daripada pengambilalihan Crimea Ukraine oleh Rusia, yang menetapkan pentas bagi Rusia untuk menyerang jirannya pada 2022.

Putin telah kabur tentang matlamatnya di Ukraine sejak penuh skala Rusia menyerang jirannya pada Februari 2022 gagal.

Tetapi beliau berkata salah satu matlamat Rusia kini adalah untuk “mencipta zon keselamatan yang akan sukar ditembusi menggunakan aset serangan asing yang dimiliki musuh.”

Putin sekali lagi memberi amaran kepada Barat terhadap pengerahan tentera ke Ukraine. Konflik kemungkinan antara Rusia dan NATO akan meletakkan dunia “langkah jauh” daripada Perang Dunia III, katanya.

Presiden Perancis Emmanuel Macron baru-baru ini berkata bahawa menghantar tentera Barat ke Ukraine tidak sepatutnya diketepikan, walaupun beliau berkata situasi semasa tidak memerlukannya.

Mengenai prospek rundingan damai dengan Kyiv, Putin mengesahkan bahawa Rusia kekal terbuka kepada perbincangan tetapi tidak akan terpedaya ke dalam gencatan senjata yang membenarkan Ukraine untuk mengumpul semula.

Tetapi kelihatan menutup pintu rundingan, dengan mengatakan Putin perlu didakwa di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, yang pada tahun lalu mengeluarkan waran tangkap untuk Putin atas tuduhan jenayah perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.