Rusia akan pindahkan 9,000 kanak-kanak dari sempadan daerah yang disasarkan oleh Ukraine, kata pegawai rasmi

(SeaPRwire) –   Rusia merancang untuk mengevakuasi kira-kira 9,000 kanak-kanak dari kawasan itu kerana ia terus dibombardir dari sisi Ukraine, kata seorang pegawai pada Selasa.

Pasukan Kyiv semakin kerap menyerang sasaran di belakang garis hadapan yang telah berubah sedikit selepas lebih dua tahun perang.

Kanak-kanak itu akan dipindahkan lebih jauh ke timur, jauh dari sempadan Ukraine, gabenor wilayah sempadan Rusia Belgorod, Vyacheslev Gladkov, berkata.

Pengumuman itu datang sehari selepas Rusia berkata Kremlin mahu mencipta zon penampan untuk membantu melindungi wilayah sempadan daripada serangan jauh Ukraine dan serbuan merentasi sempadan.

Ukraine semakin menggunakan kuasa tembakan jauhnya untuk menyerang kilang minyak dan depot jauh di dalam Rusia dan telah cuba mengganggu wilayah sempadan Rusia, meningkatkan tekanan politik terhadap Putin.

Tiga orang cedera dalam serangan Selasa dari Ukraine ke Wilayah Belgorod, Gladkov berkata, termasuk seorang remaja lelaki berusia 14 tahun yang mempunyai bahagian anggota badan dipotong.

Ibunya juga cedera teruk dalam serangan itu, katanya.

Pada hari sebelumnya, empat ahli keluarga mati dalam serangan ke kampung Nikolskoe di Belgorod, menurut Gladkov. Seorang nenek, ibu, teman lelakinya dan anak lelaki berusia 17 tahun terbunuh selepas peluru berpandu menyerang rumah mereka, katanya.

Tiada cara untuk mengesahkan secara bebas tuntutan medan pertempuran mana-mana pihak.

Dua drone Ukraine ditembak jatuh di Belgorod dan satu lagi di Wilayah Voronezh semalam, kementerian pertahanan Rusia berkata. Ia tidak memberikan butiran sebarang kerosakan atau kecederaan.

Sementara itu, Rusia menggunakan peluru berpandu S-300 untuk menyerang bandar Selydove di wilayah Donetsk timur semalam. Empat orang cedera dan rumah serta kereta rosak, pejabat pendakwa raya wilayah berkata.

Pada Isnin, serangan Rusia di Donetsk membunuh seorang dan mencederakan satu lagi, menurut Vadym Filashkin, gabenor wilayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.