Rusa liar menyebabkan kekacauan dalam subway Stockholm ditembak mati

Seekor rusa yang ditemui berkeliaran di sepanjang landasan kereta api bawah tanah Stockholm dan menyebabkan kekacauan telah ditembak mati oleh seorang penjaga hidupan liar pada hari Rabu setelah perkhidmatan di bahagian selatan laluan sibuk terpaksa ditangguhkan.

Rusa itu entah bagaimana berjaya memasuki kawasan litupan landasan dan berkeliaran di bahagian barat daya Laluan Merah dengan stesen-stesen tanah. Pada satu ketika, tujuh stesen terpaksa ditutup.

Claes Keisu, seorang pegawai akhbar dengan syarikat pengendali kereta api – dimiliki oleh Majlis Daerah Stockholm – memberitahu agensi berita Sweden TT bahawa haiwan itu telah memasuki stesen Varby Gard di pinggir bandar Stockholm pada pukul 11 pagi.

PENDAKI DI LALUAN BERHAMPIRAN COLORADO SPRINGS DILANGGAR OLEH RUSA

TT berkata bahawa rusa itu berkeliaran selama beberapa jam dan bilangan stesen yang ditutup secara beransur-ansur meningkat. Pada kemuncaknya, sebanyak tujuh stesen sepanjang Laluan Merah dari utara ke selatan melalui pusat bandar ditutup.

Haiwan itu bergerak ke hadapan dan ke belakang dengan sangat cepat, kata Keisu. Selepas usaha untuk menangkapnya atau membuatnya meninggalkan kawasan litupan gagal, rusa itu berpusing dan berlari ke arah yang bertentangan. Ia ditembak mati di Varby Gard pada pukul 3 petang, selepas itu lalu lintas perlahan-lahan mulai pulih.

Landasan kereta api bawah tanah pertama Stockholm dibuka pada tahun 1950. Sistem kereta api bawah tanah mempunyai kira-kira 100 stesen. Laluan merah mempunyai 36 stesen dan dibuka pada tahun 1964, menurut pengendali.