Runtuhnya jambatan di Belanda menyebabkan 2 pekerja maut

(SeaPRwire) –   Dua orang terbunuh dan dua lagi cedera pada Rabu apabila sebahagian daripada jambatan yang sedang dibina di atas terusan di timur Belanda runtuh, kata pihak berkuasa tempatan.

Kemalangan itu berlaku di Lochem, 80 batu timur Amsterdam, ketika pekerja mengangkat lengkungan logam besar ke tempatnya.

Nieke Hoitink, seorang wartawan dengan De Stentor, melaporkan bahawa lengkungan itu digantungkan daripada kren apabila, “Tiba-tiba terdengar bunyi dentuman yang kuat. Keseluruhan lengkungan mula bergoyang. Kemudian seluruh struktur jatuh.”

Pertubuhan keselamatan serantau yang menyelaraskan tindak balas awal memberitahu dalam mesej di X, yang dahulunya Twitter, bahawa insiden itu mengakibatkan dua kematian.

“Dua orang lagi cedera. Pemikiran pertama kami tertumpu kepada sanak saudara mangsa.”

Punca kemalangan sedang disiasat. Kemalangan sebegini jarang berlaku di Belanda, yang mempunyai peraturan keselamatan tempat kerja yang ketat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.