Rumah Speaker Parlimen Afrika Selatan Diraja, Bukti Dirampas Dalam Siasatan Rasuah

(SeaPRwire) –   Satu unit siasatan khas di Afrika Selatan menggeledah rumah Speaker Parlimen Selasa dan merampas bukti sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap tuduhan bahawa beliau menerima rasuah dalam peranan terdahulunya sebagai menteri pertahanan.

Operasi pencarian dan rampasan di rumah Johannesburg Nosiviwe Mapisa-Nqakula, yang merupakan ahli dengan parti pemerintah African National Congress, disahkan dalam kenyataan dari Parlimen.

Speaker menafikan sebarang salah laku dan “mengesahkan beliau tidak ada apa-apa untuk disembunyikan,” kenyataan itu berkata. Beliau bekerjasama dengan penyiasat, yang mencari rumahnya lebih lima jam, Parlimen berkata.

Siasatan Mapisa-Nqakula didedahkan awal bulan ini oleh akhbar, yang mengatakan beliau disyaki menerima sekurang-kurangnya $120,000 rasuah daripada pembekal pertahanan antara 2016 dan 2019.

Wang itu disampaikan kepadanya dalam bentuk beg hadiah tunai, menurut akhbar The Sunday Times.

Seorang jurucakap untuk unit siasatan berkata operasi itu dijalankan oleh direktorat siasatannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.