Rudal balistik diluncurkan dari Yaman menyerang kapal kargo di Laut Merah, menyulutnya terbakar

(SeaPRwire) –   Sebuah peluru berpandu balistik dilancarkan dari wilayah yang dikuasai pemberontak di Yemen telah menyerang sebuah kapal kargo di Laut Merah pada hari Jumaat, menyebabkan kapal itu terbakar, menurut seorang pegawai pertahanan AS.

Pegawai itu mengenal pasti kapal itu sebagai kapal kontena Liberian MSC Palatium III dan mengatakan insiden itu berlaku berhampiran Selat Bab el-Mandeb yang strategik. Belum jelas sama ada sesiapa yang cedera dalam serangan itu.

Syarikat perisikan swasta Ambrey juga mengesahkan serangan itu. “Projektil dilaporkan mengenai bahagian pelabuhan kapal dan satu kontena terjatuh ke laut disebabkan impak itu,” kata Ambrey. “Projektil itu menyebabkan ‘kebakaran di dek’ yang disiarkan melalui” radio.

Projektil itu seolah-olah menyerang Al Jasrah, satu lagi kapal kargo yang diserang projektil awal hari Jumaat.

Pemberontak Houthi di Yemen belum segera mengakui serangan terhadap Al Jasrah.

Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom (UKMTO) tentera British, yang memantau laluan perkapalan Timur Tengah, juga mengakui serangan itu, dengan memperingatkan kapal untuk berjaga-jaga.

UKMTO berkata tiada laporan mangsa dari peluru berpandu atau kebakaran seterusnya.

Al Jasrah dioperasikan oleh syarikat pengangkutan Jerman Hapag-Lloyd, yang berkata tiada ahli anak kapal yang cedera dalam serangan itu. “Hapag-Lloyd akan mengambil langkah tambahan untuk menjamin keselamatan anak kapal kami,” kata syarikat itu tanpa memberikan butiran.

Serangan itu berlaku ketika pemberontak Yemen telah mendakwa bertanggungjawab terhadap siri serangan peluru berpandu baru-baru ini yang telah menyerang atau hampir mengenai kapal di Laut Merah dan Selat Bab el-Mandeb yang strategik.

Pemberontak Houthi semakin menyerang laluan perkapalan global ketika peperangan Israel-Hamas mengancam menjadi konflik serantau yang lebih luas dan ketika keganasan berterusan di Semenanjung Gaza terutamanya menjejaskan awam Palestin.

Kapal-kapal yang disasarkan dalam serangan pemberontak tidak semuanya berkaitan dengan Israel atau pemilikan Israel. Walau bagaimanapun, “Hapag-Lloyd diketahui mempunyai pejabat di pelabuhan Israel Ashdod, Haifa dan Tel Aviv,” kata Ambrey.

Pada hari Khamis, Houthis melancarkan peluru berpandu balistik yang melepasi kapal kontena yang melalui selat itu.

Pada hari sebelumnya, dua peluru berpandu dilancarkan dari wilayah di bawah kawalan Houthi disasarkan tetapi melepasi tangki komersial yang dimuatkan berhampiran Selat Bab el-Mandeb yang penting.

Juga berhampiran selat itu, peluru berpandu dilancarkan oleh Houthis pada malam Isnin telah mengenai tangki Norway di Laut Merah.

Kira-kira 10% daripada semua minyak yang diperdagangkan di laut melalui Selat Bab el-Mandeb, yang hanya lebar 18 batu pada titik tersempitnya, menurut Jabatan Maklumat Tenaga AS. Dianggarkan AS$1 trilion barangan melalui selat itu setahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.