Rover bulan India selesai berjalan di permukaan bulan dalam kurang daripada 2 minggu selepas pelancaran bersejarah

Rover bulan India telah menyelesaikan jalannya di permukaan bulan dan dimasukkan ke dalam mod tidur kurang daripada dua minggu selepas pendaratannya yang bersejarah berhampiran kutub selatan bulan, kata misi angkasa India.

“Rover menyelesaikan tugasannya. Ia kini diparkir dengan selamat dan diset ke dalam mod tidur,” dengan cahaya siang di bahagian bulan itu berakhir, Indian Space Research Organization berkata dalam satu kenyataan lewat Sabtu.

Muatan rover telah dimatikan dan data yang dikumpul telah dihantar ke Bumi melalui pendarat, menurut kenyataan itu.

Pendarat Chandrayaan-3 dan rover dijangka hanya beroperasi untuk satu hari bulan, yang bersamaan dengan 14 hari di Bumi.

“Pada masa ini, bateri sepenuhnya dicas. Panel solar diorientasikan untuk menerima cahaya pada matahari terbit seterusnya yang dijangka pada 22 September 2023. Penerima dijaga hidup. Berharap untuk kejayaan pengaktifan semula untuk satu set tugasan lain!” kata kenyataan itu.

Tidak ada kata tentang hasil carian rover untuk tanda air beku di permukaan bulan yang boleh membantu misi angkaut masa depan, sebagai sumber air minuman yang berpotensi atau untuk membuat bahan api roket.

Minggu lepas, agensi angkasa berkata rover bulan mengesahkan kehadiran sulfur dan mengesan beberapa unsur lain. Instrumen spektroskop laser teraruh rover juga mengesan aluminum, besi, kalsium, kromium, titanium, mangan, oksigen dan silikon di permukaan, katanya.

Akhbar The Indian Express berkata elektronik di atas misi bulan India tidak direka untuk menahan suhu sangat rendah, kurang daripada -184 F semasa waktu malam di bulan. Malam bulan juga meliputi sehingga 14 hari di Bumi.

Pallava Bagla, seorang penulis sains dan penulis bersama buku tentang eksplorasi angkasa India, berkata rover mempunyai kuasa bateri yang terhad.

Data sudah kembali ke Bumi dan akan dianalisis oleh saintis India sebagai tinjauan awal dan kemudian oleh komuniti global, katanya.

Menjelang matahari terbit di bulan, rover mungkin atau mungkin tidak terjaga kerana elektronik mati pada suhu sejuk sedemikian, kata Bagla.

“Membuat litar dan komponen elektronik yang boleh bertahan pada suhu sejuk mendalam bulan, teknologi itu tidak wujud di India,” katanya.

Selepas percubaan gagal mendarat di bulan pada 2019, India minggu lepas menyertai Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet dan China sebagai hanya negara keempat yang mencapai tonggak sejarah ini.

Misi yang berjaya menonjolkan kedudukan India yang semakin meningkat sebagai kuasa teknologi dan angkasa dan sejajar dengan hasrat Perdana Menteri Narendra Modi untuk memprojekkan imej negara yang meningkat menegaskan tempatnya di kalangan elit global.

Misi itu bermula lebih sebulan lalu dengan anggaran kos $75 juta.

Kejayaan India tiba hanya beberapa hari selepas Luna-25 Rusia, yang bertujuan untuk kawasan bulan yang sama, berputar ke orbit yang tidak terkawal dan terhempas. Ia bertujuan menjadi pendaratan bulan Rusia yang berjaya selepas 47 tahun.

Ketua korporasi angkasa Rusia yang dikawal negara Roscosmos mengaitkan kegagalan itu dengan kekurangan kepakaran kerana rehat panjang dalam penyelidikan bulan yang diikuti oleh misi Soviet terakhir ke bulan pada 1976.

Aktif sejak 1960-an, India telah melancarkan satelit untuk dirinya dan negara-negara lain, dan berjaya meletakkan satu dalam orbit sekitar Marikh pada 2014. India merancang misi pertamanya ke Stesen Angkasa Antarabangsa tahun depan, bekerjasama dengan Amerika Syarikat.