Roket menyerang ibu pejabat pengaman damai PBB di selatan Lubnan ketika pertempuran meningkat di sempadan utara Israel

Sebagai perkelahian pecah antara pasukan Israel dan militan Hezbollah sepanjang sempadan utara Israel pada Ahad, misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata roket telah menyerang ibu pejabatnya di selatan Lubnan.

Misi PBB berkata tiada anggotanya yang cedera walaupun mereka tidak berada di tempat perlindungan ketika roket itu menyerang bandar pantai Naqoura.

Misi itu tidak menyatakan di mana roket itu ditembak, dengan berkata mereka sedang mengesahkan butiran itu. Sesetengah media Lubnan menyatakan roket itu ditembak dari kedudukan militan Hamas Palestin di selatan Lubnan, bertujuan mengenai Israel tetapi jatuh lebih dekat, walaupun ia masih belum disahkan.

Misi itu menyatakan kekecewaannya terhadap usaha mereka untuk mengurangkan ketegangan situasi.

“Kami terus aktif berhubung dengan pihak berkuasa di kedua-dua belah Garis Biru untuk mengurangkan ketegangan, tetapi sayangnya walaupun usaha kami, eskalasi ketenteraan terus berterusan,” tulis misi PBB (dikenali sebagai UNIFIL) pada X, bekas Twitter. “Kami menggesa semua pihak yang terlibat untuk berhenti tembakan dan membenarkan kami, sebagai pasukan pengaman, membantu mencari penyelesaian.”

“Tiada seorang pun yang mahu melihat lebih ramai orang cedera atau terbunuh,” tulis misi itu. “Kami ingatkan semua pihak yang terlibat bahawa serangan terhadap orang awam atau anggota PBB adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa yang mungkin bersamaan dengan jenayah perang.”

Hezbollah, sekutu utama Hamas, telah bersumpah membalas tindakan Israel sekiranya mereka melancarkan serangan darat ke dalam Genting Gaza yang diblok.

Jurucakap Hezbollah Rana Sahili berkata peningkatan intensiti pertukaran pada Ahad tidak menunjukkan Hezbollah telah memutuskan untuk sepenuhnya terlibat dalam perang Hamas-Israel. Pertempuran di sempadan hanyalah “perkelahian ringan” dan mewakili “amaran,” katanya.