Ribuan protes ‘ideologi gender’ di Kanada, Trudeau kutuk ‘transfobia, homofobia, dan bifobia’

Ribu-ribu penunjuk perasaan berkumpul di bandar-bandar di seluruh Kanada pada hari Rabu apabila gerakan konservatif menentang “ideologi gender” di sekolah-sekolah berhadapan dengan penunjuk perasaan pro-LGBTQ +.

Protes damai di seluruh negara, yang dianjurkan di bawah panji “1 Juta Perarakan untuk Kanak-Kanak,” merentangi dari Vancouver ke Ottawa. Laman web yang mempromosikan protes itu mengatakan misinya adalah untuk menyokong “penghapusan kurikulum Orientasi Seksual dan Identiti Gender (SOGI), kata ganti nama, ideologi gender dan bilik mandi campuran di sekolah-sekolah.”

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengutuk perarakan itu, memposting di X, “Transfobia, homofobia, dan bifobia tidak ada tempat di negara ini. Kami sangat mengutuk kebencian ini dan manifestasinya, dan kami berdiri bersatu padu dalam menyokong orang Kanada 2SLGBTQI + di seluruh negara – anda sah dan anda berharga.”

Dalam demonstrasi di banyak bandar, orang memegang tanda yang menyatakan, “Tinggalkan Anak-Anak Kami!” dan “Hentikan Ideologi Gender,” sementara penunjuk perasaan balas menyatakan “Lindungi Anak-Anak Trans.”

“Orang trans – mereka wujud dalam masyarakat, dan mereka layak mendapat inklusi, sama seperti semua orang lain,” aktivis Celeste Trianon memberitahu saluran CTV News Kanada. Trianon memimpin demonstrasi balas di Montreal, di mana polis dilaporkan menempatkan diri mereka di antara demonstrasi bersaing di luar pejabat Perdana Menteri Francois Legault.

“Kita perlu bercakap dengan orang, mengajar mereka kosa kata yang betul, perkataan yang betul, pada masa yang sesuai, untuk menjelaskan bahawa inklusi adalah sesuatu yang baik. Kita perlu memastikan rakan-rakan trans dan queer mereka di sekolah merasa dialu-alukan,” kata Trianon.

Nathan McMillan, seorang penunjuk perasaan di Toronto, memberitahu CBC News dia menunjuk perasaan untuk “menyokong kanak-kanak dan kepentingan mengekalkan kesucian mereka,” menyuarakan kebimbangannya bahawa kandungan identiti gender tidak sesuai dengan usia untuk kanak-kanak sekolah muda.

“Ada banyak retorik politik yang sedang berlaku sekarang tentang apa yang terjadi di sekolah-sekolah kami,” katanya. “Saya rasa penting bahawa kita menjauhkan kanak-kanak daripada perbincangan penting ini yang sebenarnya adalah antara ibu bapa dan anak-anak mereka. Guru-guru dan institusi, kesatuan sekerja, wang besar, mereka tidak sepatutnya mempunyai jenis perbualan ini dengan kanak-kanak dengan cara yang terang-terangan.”

Perdebatan di Kanada mencerminkan kontroversi di Amerika Syarikat antara lembaga sekolah dan ibu bapa mengenai kandungan yang dibenarkan di dalam bilik darjah.

Konfrontasi viral di mesyuarat lembaga sekolah AS telah menunjukkan ibu bapa marah membantah kandungan pro-LGBTQ+ yang tersedia di sekolah-sekolah yang mereka katakan tidak sesuai usia atau terlalu grafik untuk ditunjukkan kepada kanak-kanak. Gerakan di seluruh negara untuk melibatkan ibu bapa lebih dalam pendidikan anak-anak mereka telah mendorong gabenor-gabenor Republikan untuk mengesahkan pelbagai bentuk undang-undang “hak ibu bapa”.

Usaha yang paling kontroversial adalah undang-undang yang ditandatangani oleh Gabenor Ron DeSantis Florida, dicerca oleh pengkritik sebagai undang-undang “Jangan Katakan Gay”, yang melarang pengajaran bilik darjah tentang “orientasi seksual” atau “identiti gender” dari tadika hingga gred tiga.

Penentang gerakan konservatif mengatakan “ekstremis sayap kanan” menyembunyikan agenda diskriminasi dan penuh prasangka di sebalik slogan “hak ibu bapa” yang akan memudaratkan belia LGBTQ +. Para pengkritik menuduh kumpulan hak ibu bapa seperti Ibu untuk Kebebasan menyokong penapisan, dengan menunjuk kepada lembaga sekolah yang telah mengeluarkan buku dari rak setelah ibu bapa menyuarakan kebimbangan mereka.

Protes di Kanada berjalan sebahagian besarnya aman, walaupun polis Ottawa berkata lima orang ditangkap pada hari Rabu. “Tiga penangkapan dibuat atas hasutan kebencian awam, satu atas serangan, dan satu atas halangan polis,” kata polis.