Ribuan pelajar berhimpun di Greece menentang rancangan kerajaan untuk membenarkan universiti swasta

(SeaPRwire) –   Beberapa ribu pelajar dan penyokong mengambil bahagian dalam protes di pusat bandar Athens Khamis untuk menentang rancangan kerajaan konservatif Greece untuk membenarkan universiti swasta yang dikendalikan secara persendirian.

Penunjuk perasaan, menjerit “Pelajar, Bersatu, Akan Menang,” berarak melalui bangunan Universiti Athens dan patung-patung falsafah Yunani kuno Plato dan Socrates ketika mereka berarak melalui pusat bandar Athens dan polis bersedia di jalan sampingan berhampiran.

Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis kerajaan tengah kanan sedang memajukan beberapa keping undang-undang utama awal tahun baru, mengambil kesempatan daripada pilihan raya umum pada tahun 2023, dan keunggulan besar dalam tinjauan pendapat awam.

Ia mendakwa langkah itu akan menghentikan beribu-ribu orang Yunani pergi ke luar negara setiap tahun untuk belajar, dan akan mengekalkan kemahiran penting di negara ini.

Tetapi lawan menyatakan ia akan menggugat universiti awam, yang sudah menghadapi kesukaran kewangan.

Kerajaan telah menghadapi siri protes oleh pelbagai kumpulan profesional dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dipicu oleh pembaharuan undang-undang dan krisis kos sara hidup.

Di Greece tengah Khamis, petani menggunakan traktor untuk menghalang bahagian lebuh raya, meminta sokongan kewangan tambahan untuk mengurangkan kos pengeluaran.

Kumpulan petani memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa mereka mengadakan mesyuarat Khamis untuk mempertimbangkan tindakan selanjutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.