Ribuan di Rusia Tengah menderita banjir sebagai sungai mulai surut

(SeaPRwire) –   Aras air di beberapa sungai yang melimpah telah mula menurun pada Isnin, tetapi banjir masih meluas di seluruh Rusia, laporan stesen TV negara itu melaporkan.

Lebih daripada 5,000 hartanah di wilayah Kurgan, Rusia, kira-kira 1,000 batu ke timur Moscow sepanjang sempadan, telah banjir, menurut Kementerian Kecemasan Rusia, dan 15,000 orang telah dipindahkan.

Di wilayah Orenburg, aras air di Sungai Ural telah beransur-ansur menurun selama tiga hari, tetapi 12,000 kediaman masih banjir, menurut kementerian itu.

Lebih daripada 3,000 orang telah dipindahkan kerana banjir di wilayah Tyumen, di mana pekerja kecemasan terus memantau keadaan empangan. Bekalan karung pasir sedang diedarkan untuk cuba menahan air banjir.

lebih awal bulan ini mengisytiharkan darurat negara di 10 daripada 17 wilayah negara itu, menurut agensi berita negara Russia, Tass.

Tujuh orang telah mati kerana banjir, menurut Kementerian Dalam Negeri Kazakhstan, dan beribu-ribu rumah telah banjir.

Pakar telah menyatakan beberapa sebab yang mungkin untuk banjir. Stok salji yang besar dalam kawasan itu cair, pembekuan dalam tanah yang tidak membenarkannya menyerap hujan atau salji cair dan pelepasan air besar-besaran dari empangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.