Ribuan Armenia melarikan diri dari Nagorno-Karabakh ketika Azerbaijan menuntut semula wilayah pemisah

Ribu-ribu orang Armenia melarikan diri dari Nagorno-Karabakh apabila Azerbaijan menuntut semula wilayah pemisahan itu

Tentera Azerbaijan melumpuhkan tentera Armenia dalam serangan kilat 24 jam minggu lepas, memaksa pihak berkuasa pemisah bersetuju untuk meletakkan senjata dan memulakan perbincangan mengenai “penyatuan semula” Nagorno-Karabakh ke dalam Azerbaijan selepas tiga dekad pemerintahan pemisah.

Walaupun Azerbaijan berjanji untuk menghormati hak etnik Armenia di rantau itu dan memulihkan bekalan selepas sekatan 10 bulan, ramai penduduk tempatan bimbang pembalasan dan berkata mereka merancang untuk berpindah ke Armenia.

Kerajaan Armenia berkata bahawa 4,850 penduduk Nagorno-Karabakh telah melarikan diri ke Armenia setakat tengah hari Isnin.

“Ia adalah mimpi ngeri. Tiada kata-kata untuk menggambarkannya. Kampung itu dibedil dengan teruk. Hampir tiada siapa yang tinggal di kampung itu,” kata salah seorang pengungsi yang bercakap dengan The Associated Press di bandar Armenia Kornidzor dan enggan memberikan namanya atas sebab-sebab keselamatan.

Moscow berkata bahawa pengaman keamanan Rusia di Nagorno-Karabakh membantu pengungsian itu.

Kementerian Pertahanan Azerbaijan berkata Isnin bahawa dua tentera telah terbunuh sehari sebelumnya apabila sebuah trak tentera melanggar periuk api tanah. Ia tidak menamakan kawasan di mana letupan itu berlaku.

Dalam ucapan kepada bangsa Ahad, Perdana Menteri Armenia Nikol Pashinyan berkata kerajaannya bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk melindungi hak dan keselamatan orang Armenia di Nagorno-Karabakh.

“Jika usaha ini tidak menghasilkan keputusan konkrit, kerajaan akan mengalu-alukan saudara-saudara perempuan dan lelaki kita dari Nagorno-Karabakh ke Republik Armenia dengan setiap penjagaan,” katanya.

Para penunjuk perasaan yang menuntut peletakan jawatan Pashinyan terus menyekat laluan utama ibu kota Armenia Isnin, sekali-sekala bertembung dengan polis.

Pengaman keamanan Rusia telah berada di rantau itu sejak 2020, apabila gencatan senjata yang dibrokered oleh Rusia mengakhiri perang enam minggu antara Azerbaijan dan tentera etnik Armenia di Nagorno-Karabakh.

Pashinyan dan ramai lagi di Armenia menuduh pengaman keamanan gagal mencegah permusuhan dan melindungi penduduk Armenia. Moscow menolak tuduhan itu, menegaskan bahawa pasukannya tidak mempunyai asas undang-undang untuk campur tangan, terutamanya selepas pengakuan Pashinyan terhadap Nagorno-Karabakh sebagai sebahagian daripada Azerbaijan.

Nagorno-Karabakh jatuh di bawah kawalan tentera etnik Armenia, disokong oleh tentera Armenia, dalam perjuangan pemisahan yang berakhir pada 1994. Semasa perang pada 2020, Azerbaijan mengambil kembali bahagian Nagorno-Karabakh bersama-sama dengan wilayah sekitar yang tentera Armenia telah tuntut semasa konflik sebelumnya.

Pada bulan Disember, Azerbaijan memberlakukan sekatan jalan raya tunggal yang menghubungkan Nagorno-Karabakh dengan Armenia, mendakwa bahawa kerajaan Armenia menggunakan jalan itu untuk pengekstrakan mineral dan penghantaran senjata haram kepada tentera pemisah rantau itu.

Armenia menuduh bahawa penutupan itu menafikan bekalan makanan dan bahan api asas kepada kira-kira 120,000 orang Nagorno-Karabakh. Azerbaijan menolak tuduhan itu, menegaskan rantau itu boleh menerima bekalan melalui bandar Azerbaijan Aghdam – penyelesaian yang lama ditentang oleh pihak berkuasa Nagorno-Karabakh, yang menyebutnya sebagai strategi untuk Azerbaijan mendapatkan kawalan atas rantau itu.

Pada hari Ahad, Presiden Perancis Emmanuel Macron berjanji untuk menyokong Armenia dan orang Armenia, dengan mengatakan bahawa Perancis akan memobilisasikan bantuan makanan dan perubatan untuk penduduk Nagorno-Karabakh, dan terus bekerja menuju ‘damai yang mampan’ di rantau itu.

Perancis, yang mempunyai diaspora Armenia yang besar, selama beberapa dekad memainkan peranan pengantara di Nagorno-Karabakh. Beberapa ratus orang berhimpun di luar Kementerian Luar Negeri Perancis pada hujung minggu lalu, menuntut sekatan terhadap Azerbaijan dan menuduh Paris tidak melakukan yang mencukupi untuk melindungi kepentingan Armenia di rantau itu.

“Perancis sangat berwaspada tentang integriti wilayah Armenia kerana itulah yang dipertaruhkan,” kata Macron dalam temu bual dengan France-2 dan TF1, menuduh Rusia bersubahat dengan Azerbaijan dan mendakwa Turki mengancam sempadan Armenia.

Rusia telah menjadi sekutu dan penaja utama Armenia dan mempunyai pangkalan tentera di sana, tetapi ia juga berusaha untuk mengekalkan hubungan baik dengan Azerbaijan. Tetapi pengaruh Moscow di rantau itu merosot dengan cepat di tengah-tengah perang Rusia di Ukraine manakala pengaruh sekutu utama Azerbaijan Turki meningkat.

Erdogan tiba di eksklaf Nakhchivan Azerbaijan pada hari Isnin untuk perbincangan dengan Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev mengenai hubungan Turki-Azerbaijan dan isu serantau dan global. Nakhchivan dipotong dari baki Azerbaijan oleh wilayah Armenia tetapi membentuk sempadan sempit dengan Turki.

Semasa lawatan satu hari ke rantau itu, Erdogan juga akan menghadiri pembukaan saluran gas dan pangkalan tentera moden, menurut pejabatnya dalam kenyataan.

Apabila ditanya mengenai lawatan Erdogan, Peskov, jurucakap Kremlin, menyuarakan harapan bahawa ia akan “menyumbang kepada keselamatan serantau dan membantu menormalisasikan kehidupan di Karabakh.”

Sementara itu, ketua Agensi Pembangunan Antarabangsa AS, Samantha Power, melawat Armenia pada hari Isnin untuk “menegaskan sokongan AS untuk kedaulatan, kemerdekaan, integriti wilayah, dan demokrasi Armenia dan untuk membantu menangani keperluan kemanusiaan yang timbul daripada keganasan baru-baru ini di Nagorno-Karabakh,” menurut kenyataan pejabatnya. Beliau disertai oleh Pelakon Pembantu Setiausaha Negara AS untuk Eropah dan Eurasia Yuri Kim.

“Amerika Syarikat amat prihatin tentang laporan mengenai keadaan kemanusiaan di Nagorno-Karabakh dan menyeru akses tanpa halangan bagi organisasi kemanusiaan antarabangsa dan lalu lintas komersial,” kata USAID.