Revolusi AI mempertaruhkan medan pertempuran pada 2023 apabila Israel, China memimpin pembangunan di tengah perlumbaan senjata teknologi

(SeaPRwire) –   Perhatian utama terhadap AI pada tahun 2023 membolehkan tentera untuk lebih terbuka membincangkan sebahagian daripada inisiatif menakjubkan yang telah mereka laksanakan ketika mereka berlomba ke arah masa depan peperangan.

AI membawa cabaran yang sangat berbeza dan mendedahkan perlumbaan senjata yang banyak orang tidak tahu sudah bermula: Kemupayaan sasaran maju dan automatik, ujian senjata di alam maya dan kenderaan yang dikawal AI hanya menunjukkan bahagian teratas aisberg yang besar dan pesat membangun.

Daya tarikan AI begitu kuat sehingga Pentagon mempunyai lebih 800 projek berkaitan AI yang tidak diklasifikasikan dalam pelaksanaan untuk memahami dan mendapatkan kelebihan atas pesaingnya.

Tahun ini memberi orang awam gambaran yang lebih baik tentang di mana tentera berada dengan pembangunan yang menakjubkan dan ke mana mereka mungkin akan menuju selanjutnya. Berikut adalah beberapa pencapaian dan pendedahan paling menarik mengenai AI di medan perang.

Salah satu penggunaan teknologi AI yang paling menakjubkan timbul di Israel, di mana Tentera Pertahanan Israel (IDF) tidak lama sebelum serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober memperkenalkan , yang boleh mencipta pandangan 360 darjah medan pertempuran untuk anak kapal.

Dalam video yang menampilkan segmen animasi untuk menunjukkan potensi kereta kebal itu, operator IDF mampu mengenal pasti sasaran di hadapan dan belakang kereta kebalnya, berkat topi khas yang membantunya menapis data medan pertempuran. Kereta kebal itu juga berkomunikasi maklumat secara licin ke kereta kebal berhampiran yang boleh segera bertindak balas kepada data dan sebaliknya mengenal pasti sasaran.

Barak juga mempunyai “keupayaan pemerhatian dan malam maju” yang membolehkan anak kapal kereta kebal terlibat dalam pertempuran jarak dekat, berkat pengumpulan maklumat dan perkongsian yang dipertingkatkan dan dikemaskini yang memungkinkan oleh “infrastruktur sensor” baru, luas dan boleh dipercayai dengan keupayaan untuk menganalisis medan dengan lebih tepat.

“Briged Kereta Kebal 401 melihat kereta kebal Barak sebagai peristiwa bersejarah dan misi kebangsaan untuk kemenangan dalam kempen akan datang,” Kolonel Beni Aharon, pegawai memerintah Briged Kereta Kebal 401, berkata tentang senjata baru itu.

“Kami diberi keistimewaan menjadi briged kereta kebal pertama untuk menerima kereta kebal Barak dan, oleh itu, tanggungjawab besar berpangkal pada bahu kami – misi kami adalah untuk memenuhinya dengan cemerlang,” katanya.

Pencapaian terbesar Jerman untuk pembangunan tentera AI berlalu tanpa disadari tetapi menangkap imajinasi penguji senjata di seluruh dunia: Berlin memperkenalkan yang akan membolehkan pengujian senjata yang lebih cepat dan lebih luas daripada apa yang dibenarkan oleh persekitaran konvensional.

“Tindakan yang unggul dan unik boleh dibangunkan dengan menggandingkan simulasi skenario medan pertempuran tentera yang kompleks,” pengembang 21 Strategies menulis tentang projek GhostPlay mereka. “Oleh itu, fleksibiliti dan keunggulan boleh dicapai pada peringkat strategik, taktikal dan operasi.”

Salah satu aspek kunci yang membezakan program ini berpusat pada penggunaan algoritma “gelombang ketiga”, yang Yvonne Hofstetter, CEO 21strategies mengatakan mencipta pengambilan keputusan yang lebih “manusiawi” dari unit yang disimulasikan.

Platform itu juga berusaha untuk mencipta semula persekitaran “hingga daun terakhir”, menurut Hofstetter, yang dicapai GhostPlay melalui penggabungan foto satelit dan pangkalan data tempatan mengenai segala sesuatu dari perumahan hingga tumbuh-tumbuhan.

Latihan yang paling menjanjikan platform ini telah meneliti baru-baru ini melihat bagaimana untuk mengoptimumkan taktik kelambuan, terutamanya munisi yang tinggal. Pejabat Pembangunan Tentera Darat telah bekerjasama dengan platform tepat kerana keupayaannya untuk mencipta semula persekitaran terperinci di mana munisi akan dikerahkan.

Aliansi AUKUS Australia, United Kingdom dan AS menjalankan latihan tentera pada Jun yang termasuk pengerahan . Dron mengesan dan menjejak sasaran tentera “dalam persekitaran wakil nyata”, menurut rilis akhbar kerajaan British.

Pentagon telah menyatakan ia berusaha untuk mengerahkannya agar dapat dikerahkan di darat, laut dan udara untuk bersaing dengan China, yang juga dengan semangat mengejar pembangunan dron autonomi.

Ujian, yang dijalankan di barat daya England, termasuk kereta kebal Challenger 2, kenderaan berperisai Warrior dan kenderaan tanah tanpa pemandu Viking. Makmal Sains dan Teknologi Pertahanan UK (DSTL) berkata ujian itu membantu tiga sekutu mengurangkan usaha penggandaan dan memastikan interoperabiliti.

“Mempercepat kemajuan teknologi akan menyampaikan kelebihan operasi yang diperlukan untuk mengalahkan ancaman masa kini dan masa depan di seluruh medan pertempuran,” Lt. Jen. Rob Magowan, Timbalan Ketua Staf Pertahanan UK, berkata dalam kenyataannya.

Brigadir Jeneral bersara Uri Engelhard, pakar AI dan siber Forum Pertahanan dan Keselamatan Israel, berkata kepada Digital, “Kelebihan jelas kelambuan dron yang dikawal AI adalah jika diprogram dengan baik jauh ke hadapan, kelambu boleh melaksanakan tugasnya dengan sangat baik tanpa perlunya kawalan jarak jauh.”

Israel duduk di garis hadapan pembangunan dan integrasi AI, menggunakan sistem tidak sahaja untuk dengan cepat mengenal pasti sasaran medan pertempuran tetapi juga untuk memproyeksikan di mana sasaran mungkin berada – mencipta keupayaan pertempuran hampir tidak dapat dipercayai.

“Terdapat pemahaman di IDF bahawa terdapat potensi besar untuk lompatan ke hadapan,” Kolonel Uri, ketua Bahagian Data dan AI, Bahagian Transformasi Digital, berkata kepada Digital. “Sesiapa sahaja yang mahu membuat perubahan sedemikian menghadapi cabaran yang besar.”

“Intipati transformasi digital adalah perubahan organisasi ini,” jelas Kolonel Uri. “Kami tidak cuba menggantikan manusia, kami cuba meningkatkan dan meningkatkan tahap keberkesanan operasi. Terdapat had keupayaan manusia anda untuk apa yang anda boleh proses.”

IDF mengumumkan pada bulan Februari bahawa pasukan itu telah mula menggunakan AI dalam operasinya, dengan menyatakan bahawa kaedah digital baru membantu menghasilkan “200 aset sasaran baru” semasa operasi 10 hari untuk menyasarkan sekurang-kurangnya dua pemerintah Hamas dengan berjaya, Jerusalem Post melaporkan.

“Kami mengambil subkumpulan asal, mengira lingkaran rapat [hubungan peribadi mereka], mengira ciri-ciri relevan, memeringkatkan keputusan dan menentukan ambang, menggunakan maklum balas pegawai perisikan untuk memperbaiki algoritma,” Kolonel Yaov AI berkata tentang operasi itu.

China telah bergerak ke arah itu dengan menakutkan: Beijing telah mengejar konsep “peperangan ketepatan pelbagai domain”, yang cuba memasukkan kemajuan dalam data besar dan AI untuk “dengan cepat mengenal pasti kelemahan kunci dalam sistem operasi AS dan kemudian menggabungkan pasukan bersama merentasi domain untuk melancarkan serangan ketepatan,” menurut laporan Pentagon.

Konsep itu akan membantu China membangunkan “konsep operasi subordinat tambahan” dengan pandangan untuk menghalusi keupayaan China untuk berperang dan memenangi “perang masa depan.” Rancangan Lima Tahun terbaru negara itu memberi keutamaan kepada pembangunan ini, yang Pentagon mendakwa akan termasuk kemajuan dalam “sains otak” dan bioteknologi, semikonduktor dan teknologi berkaitan angkasa lepas, laut dalam dan kutub.

“Saiz, skop dan kecanggihan program pemodenan tentera China adalah menakjubkan,” kata James Anderson, yang berkhidmat sebagai timbalan setiausaha pertahanan semasa pentadbiran Trump, kepada Digital. “Laporan itu jelas bahawa Beijing kekal berazam untuk membangunkan angkatan tentera kelas dunia, walaupun pertumbuhan ekonominya melambat baru-baru ini.”

China berusaha untuk menjelang 2030, menurut laporan itu, dengan menetapkan teknologi itu sebagai kunci untuk “peperangan berteknologi tinggi”, yang merupakan cara CCP melihat masa depan pertempuran.

Pentagon mengakui China kini merupakan pemimpin dunia dalam teknologi pengenalan muka dan pemprosesan bahasa semula jadi, tetapi ia kekal “diam” tentang “keupayaan asing tertentu” untuk menghasilkan perkakasan, termasuk kilang cip semikonduktor dan perisian reka bentuk elektronik paling maju.

“Kelebihan AS dalam teknologi berkaitan AI bukan sebab untuk rasa aman kerana ia kelihatan semakin mengecil berbanding kemajuan China,” amaran Anderson. “Tidak ada keraguan bahawa China berhasrat menjadi pemimpin dunia dalam AI menjelang akhir dekad ini, dan ia tidak mengambil langkah untuk mencapai matlamat ini.”

“Teknologi AI akan meningkatkan kelajuan dan keganasan platform tentera baru, seraya menyuntikkan kehidupan baru ke platform lama,” beliau menyatakan. “Platform udara, laut dan darat tanpa pemandu yang dikuasai AI akan berkembang biak pada tahun-tahun akan datang dan memainkan peranan kunci dalam sebarang konfrontasi tentera besar-besaran AS-China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.