Republik Afrika Tengah menghadapi krisis kemanusiaan dengan 2.4 juta orang memerlukan bantuan, PBB kata

Republik Afrika Tengah menghadapi krisis kemanusiaan dengan 2.4 juta orang memerlukan bantuan dan rayuan PBB bernilai $534 juta hanya 36% dibiayai, kata seorang pegawai PBB pada hari Rabu.

Mohamed Ag Ayoya, wakil khas untuk misi pengaman PBB di negara itu, memberitahu sidang akhbar bahawa 10 tahun konflik telah memindahkan setengah juta orang dalam negara manakala 700,000 telah melarikan diri ke negara-negara jiran. CAR yang kaya dengan mineral tetapi miskin mempunyai populasi 6 juta.

Tetapi Ayoya berkata CAR juga telah membuka pintunya kepada 38,000 orang pulang dan pencari suaka dari Chad, dan baru-baru ini kepada 18,000 orang pulang dan pencari suaka dari jiran yang lain, Sudan, di mana konflik antara jeneral saingan dan penyokong mereka kini memasuki bulan kelima.

Ayoya menekankan bahawa CAR “bukan hanya krisis kemanusiaan, ia juga sebenarnya krisis perlindungan dan gender.”

Dalam enam bulan pertama 2023, terdapat bilangan kes keganasan berasaskan gender yang “sangat tinggi” – 11,000 – dan bilangan itu mungkin lebih tinggi kerana kes-kes ini tidak selalu dilaporkan, katanya.

CAR telah menghadapi pertempuran antara komuniti sejak 2013, ketika pemberontak Seleka yang kebanyakannya beragama Islam merampas kuasa dan memaksa presiden ketika itu Francois Bozize dari pejabat. Kemudian, kebanyakannya milisi Kristian melawan balik, juga menargetkan orang awam di jalanan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan pertempuran telah membunuh ribuan.

Presiden CAR Faustin Archange Touadera telah membangunkan hubungan rapat dengan Rusia dan kumpulan upahan Wagner yang tentera telah berkhidmat sebagai pengawal peribadi beliau. Wagner juga telah melindungi ibu kota Bangui daripada ancaman pemberontak dan membantu Touadera memenangi referendum perlembagaan 30 Julai yang boleh melanjutkan kuasanya tanpa had.

Berikutan kematian pemimpin Wagner Yevgeny Prigozhin dalam kemalangan kapal terbang di Rusia bulan lalu, Republican Front di Republik Afrika Tengah, yang bersekutu dengan parti pemerintah negara itu, mengulangi sokongannya kepada Rusia dan Wagner, dengan mengatakan mereka “bertekad untuk berjuang bersama rakyat Afrika ketika mereka berjuang untuk penentuan nasib sendiri.”

Ayoya berkata keselamatan di negara itu telah bertambah baik dan pekerja bantuan kemanusiaan telah dapat mengakses kawasan yang tidak dapat mereka akses selama 10 tahun kebelakangan ini. Beliau berkata terdapat kumpulan bersenjata dan isu keselamatan di sekitar sempadan CAR dengan Sudan, Chad dan Sudan Selatan dan ranjau darat dan bahan letupan di barat.

Beliau berkata kehadiran meluas pasukan pengaman PBB, dikenali sebagai MINUSCA, dan mandatnya yang merangkumi melindungi konvoi bantuan kemanusiaan “telah sangat, sangat membantu.”

Ayoya mendesak masyarakat antarabangsa untuk terus memberi perhatian kepada krisis kemanusiaan dan keperluan dana lebih banyak untuk CAR, yang beliau sebut sebagai “anak tengah Afrika yang terabaikan, satu yang… terkurung daratan dan sering dilupakan, di dalam rantau yang semakin bergolak dengan peristiwa baru yang berlaku dalam beberapa minggu kebelakangan ini.”

Beliau berkata rayuan kemanusiaan PBB untuk negara itu pada 2021 dan 2022 kira-kira 95% dibiayai – dan pembiayaan rayuan semasa hanya 36% pada waktu tahun ini sangat membimbangkan. PBB mengumumkan Selasa ia memberi CAR $6.5 juta dari tabung bantuan kecemasannya.

Ayoya juga menekankan bahawa CAR memerlukan penyelesaian dan dana jangka panjang untuk pembangunan. “Kita tidak boleh terus melakukan pemadaman kebakaran sahaja,” katanya.