Rencana kebocoran gas menyebabkan pemindahan 500 orang dari agensi keselamatan Sweden

(SeaPRwire) –   Terdapat kebocoran gas disyaki di ibu pejabat agensi keselamatan pada hari Jumaat memaksa pihak berkuasa untuk mengevakuasi kira-kira 500 orang dari kemudahan itu, stesen televisyen Sweden TV4 melaporkan.

Jurucakap polis Anders Bryngelsson memberitahu agensi berita TT bahawa perkhidmatan kecemasan memutuskan untuk mengevakuasi bangunan sepenuhnya kerana “kebocoran gas disyaki” tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Lima orang mengalami masalah pernafasan dan dibawa ke hospital, ketua perubatan Patrik Söderberg di Stockholm Region, pihak berkuasa hospital wilayah, kemudian memberitahu TT.

Imej yang dikongsi daripada tapak kejadian menunjukkan penyelamat dan pegawai polis memakai topeng gas, dan media Sweden melaporkan bahawa zon 500 meter diameter telah ditetapkan secara perlindungan.

Jiran berhampiran ibu pejabat agensi keselamatan Sweden, dikenali dengan singkatan SAPO, diminta untuk menutup tingkap mereka.

Agensi itu beribu pejabat di Solna, hanya utara Stockholm.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.