Remaja melepaskan tembakan dengan pistol di pusat membeli-belah Bangkok, meninggalkan 3 terbunuh

Seorang suspek berusia 14 tahun ditahan selepas tembakan di sebuah pusat membeli-belah mewah yang popular di Thailand menyebabkan tiga maut dan empat cedera.

Insiden menembak berlaku di pusat membeli-belah Siam Paragon di Bangkok semasa waktu sibuk membeli-belah dan menyebabkan orang ramai berlumba-lumba mencari keselamatan, dengan polis akhirnya menangkap disyaki penembak dan membawanya untuk disoal siasat, menurut laporan Reuters.

Video daripada saksi di tempat kejadian menunjukkan ratusan orang, termasuk kanak-kanak, melarikan diri ke luar pusat membeli-belah selepas tembakan meletus.

Video lain yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan seseorang, berpakaian topi besbol, baju gelap dan seluar kamuflaj, memegang pistol di dalam pusat membeli-belah, menurut The Associated Press.

“Ia berlaku dalam masa beberapa minit sahaja. Kami nampak semua orang lari, lari, lari, kami tidak faham apa yang berlaku,” kata seorang saksi, Shir Yahav, 26, dari Israel, kepada Reuters. “Kami pergi bersama mereka, dan kemudian kami mendengar beberapa das tembakan, seperti enam atau tujuh das tembakan. Kami menutup pintu kedai itu.”

Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin menggunakan media sosial untuk menyatakan kebimbangan terhadap keselamatan awam.

“Saya sedar akan insiden menembak di Siam Paragon… Saya paling bimbang tentang keselamatan awam,” kata perdana menteri di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

Tiga orang terbunuh dalam insiden menembak, salah seorang daripadanya dikenal pasti sebagai pelancong China, menurut laporan Viral Press.

Seorang pekerja restoran berusia 35 tahun yang dikenali sebagai Susinee memberitahu Reuters bahawa dia dan rakan sekerja mendengar tembakan itu, menyebabkan mereka melarikan diri dari premis mi ramen Jepun mereka di pusat membeli-belah itu.

“Kami hanya lari keluar,” katanya kepada saluran berita itu sambil berdiri di sebelah beberapa rakan sekerja.

Menurut The Associated Press, ramai orang yang berkumpul di luar pusat membeli-belah ketika petugas kecemasan dan krew perubatan memasuki bangunan itu. Saksi-saksi menyatakan kejutan mereka terhadap tembakan itu, dengan sesetengah berkata mereka tidak pasti sama ada insiden menembak itu palsu.

“Saya rasa mereka tidak bersedia dengan baik untuk ini,” kata seorang saksi berusia 45 tahun, Gautam Vora, kepada The Associated Press. “Saya fikir kebanyakan kakitangan di dalam pusat membeli-belah itu keliru dan mereka berlari tanpa arah tuju, juga.”

Kekerasan senjata api bukanlah sesuatu yang luar biasa di Thailand, laporan The Associated Press menyatakan, dengan insiden ini berlaku hanya beberapa hari sebelum negara itu akan menandakan ulang tahun pembunuhan besar-besaran terbesarnya. Dalam insiden itu, seorang penyerang memasuki pusat jagaan kanak-kanak luar bandar dan membunuh 36 orang, kebanyakannya kanak-kanak prasekolah, dengan senjata api dan pisau.

Sementara itu, pusat membeli-belah itu mengumumkan bahawa ia telah memindahkan pembeli dan kakitangan dari bangunan itu dan meminta maaf atas insiden itu.

“Siam Paragon ingin menyampaikan permintaan maaf yang mendalam atas peristiwa yang tidak dijangka ini,” kata pusat membeli-belah itu dalam kenyataan. “Pihak berkuasa telah dapat mengawal keadaan dan menangkap pelaku.”

Laporan tambahan daripada The Associated Press dan Reuters.