Rayuan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich ditolak di Rusia, mengekalkannya dipenjarakan sehingga November

Wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich rayuan ditolak di Rusia, mengekalkannya dipenjarakan sehingga November

Wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich, yang telah ditahan di Rusia atas apa yang dia, majikannya dan kerajaan AS anggap tuduhan pengintipan palsu sejak Mac, telah ditolak rayuan untuk pembebasannya oleh mahkamah Moscow pada hari Selasa, menurut laporan.

Mahkamah menolak rayuan Gershkovich terhadap lanjutan tiga bulan tahanan pra-perbicaraan berikutan pendengaran tertutup, lapor Reuters, mencatatkan bahawa perkhidmatan akhbar mahkamah Rusia tidak memberi penjelasan tentang keputusan itu. Oleh itu, Gershkovich akan kekal dalam tahanan sehingga sekurang-kurangnya 30 November.

Warganegara Amerika Syarikat berusia 31 tahun itu ditangkap di bandar Yekaterinburg, kira-kira 1,200 batu timur Moscow, ketika dalam perjalanan melapor pada 29 Mac.

Gershkovich telah ditahan di pusat tahanan pra-perbicaraan Lefortovo Moscow, terkenal dengan keadaan yang keras, sejak itu. Bulan lepas, mahkamah di Moscow melanjutkan tahanannya sehingga akhir November. Dia dan majikannya menafikan dakwaan itu, dan kerajaan AS mengisytiharkannya ditahan secara salah.

Menurut Reuters, agensi berita negara Rusia RIA melaporkan bahawa rayuannya pada hari Selasa sedang dihantar kembali ke mahkamah rendah kerana pelanggaran prosedur yang tidak dinyatakan.

Tuduhan pengintipan itu boleh membawa hingga 20 tahun penjara, dan tiada tarikh perbicaraan ditetapkan lagi.

Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia mendakwa Gershkovich, “bertindak atas arahan pihak Amerika, mengumpul maklumat yang merupakan rahsia negara mengenai aktiviti salah satu perusahaan kompleks ketenteraan-perindustrian Rusia.” Pihak berkuasa Rusia tidak mengemukakan sebarang bukti untuk menyokong tuduhan pengintipan.

Gershkovich adalah wartawan Amerika pertama yang menghadapi tuduhan pengintipan di Rusia sejak September 1986, ketika Nicholas Daniloff, pemberita Moscow untuk U.S. News and World Report, ditangkap oleh KGB.

Penampilan di mahkamah pada hari Selasa datang selepas Duta Besar AS untuk Rusia Lynne Tracy melawat Gershkovich pada hari Jumaat, menurut kenyataan dari kedutaan AS di Moscow.

Duta Besar telah melawat Gershkovich di penjara beberapa kali sejak penangkapannya, yang terbaru pada bulan Ogos.

Berikutan lawatannya pada hari Jumaat, kedutaan AS berkata di X, platform yang sebelum ini dikenali sebagai Twitter, bahawa Gershkovich “kekal kuat dan mengikuti berita – termasuk penampilan ibu bapanya di PBB minggu ini,” dan mengulangi panggilan untuk membebaskannya dan seorang Amerika lain yang dipenjarakan di Rusia atas tuduhan pengintipan, Paul Whelan.

Lawatan Tracy datang sehari selepas ibu bapa dan adik-beradik Gershkovich muncul di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York dan menyeru pemimpin dunia mendesak Rusia untuk membebaskan wartawan itu.

Kementerian Luar Negeri Rusia sebelum ini berkata ia akan mempertimbangkan pertukaran untuk Gershkovich – serupa dengan pertukaran bintang WNBA Brittney Griner dengan pedagang senjata Rusia yang disabitkan Viktor Bout — hanya sekiranya terdapat keputusan dalam perbicaraannya. Di Rusia, siasatan dan perbicaraan pengintipan boleh berlangsung lebih daripada setahun.