Ratusan terbunuh dalam letupan di Hospital Gaza, Israel menyalahkan Jemaah Islamiah

Sebuah hospital yang dikendalikan Hamas untuk merawat mangsa-mangsa Palestin dan orang lain yang mencari perlindungan di Jalur Gaza telah dihantam serangan udara pada Selasa, membunuh beratus-ratus orang, walaupun Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyalahkan serangan itu ke atas Jemaah Islamiah.

Kementerian Kesihatan berkata sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh di Hospital Baptist al-Ahli di Bandar Gaza, yang dikatakan oleh Hamas adalah akibat serangan udara Israel.

Apabila ditanya awal hari, IDF berkata sedang menyiasat sumber letupan itu, menegaskan hospital itu adalah “bangunan yang sangat sensitif” dan “bukan sasaran IDF.”

Selepas siasatan, IDF memberikan kesimpulannya mengenai sumber serangan udara.

“Analisis sistem operasi IDF menunjukkan bahawa serangan roket dilancarkan oleh pengganas di Gaza, melepasi hospital al-Ahli [Baptist] di Gaza pada masa ia terkena,” kata pegawai IDF. “Maklumat daripada pelbagai sumber yang ada di tangan kami menunjukkan bahawa Jemaah Islamiah bertanggungjawab terhadap pelancaran roket yang gagal yang mengenai hospital di Gaza.”

Sejurus selepas serangan itu, seorang pegawai kanan Hamas memberitahu Fox, “Selepas serangan kejam itu, terlalu awal untuk bercakap tentang ini.”

Ahli Kongres Rashida Tlaib, D-Mich., menuduh Israel melakukan serangan ke atas hospital itu, dalam satu kenyataan di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Israel baru sahaja membom Hospital Baptist membunuh 500 orang Palestin (doktor, kanak-kanak, pesakit) begitu sahaja,” tweet Tlaib pada Selasa. “[Presiden Biden] ini berlaku apabila anda enggan memudahkan gencatan senjata [dan] membantu mengurangkan ketegangan. Pendekatan peperangan dan kemusnahan anda sahaja telah membuka mata saya dan ramai Amerika Palestin dan Amerika Muslim seperti saya. Kami akan mengingat di mana anda berdiri.”

Beberapa jam selepas kenyataannya di media sosial, IDF mengeluarkan kenyataan di X, menyatakan hospital itu dihantam roket Hamas daripada serangan roket, bukan roket Israel.

Hamas menyerang Tel Aviv dengan tembakan roket pada Selasa. Kumpulan itu telah menyerang pusat Israel berulang kali setiap hari.

Louis Casiano daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.