Ratusan banduan di Bahrain tangguhkan mogok lapar sebulan apabila putera mahkota melawat AS

Ratusan tahanan menggantung mogok lapar sebulan di Bahrain, kata kumpulan pembelaan hak, Selasa, sebelum lawatan Putera Mahkota negara pulau itu ke Amerika Syarikat.

Mogok itu akan berhenti sehingga 30 September kerana beberapa tahanan mengalami masalah kesihatan dan untuk melihat jika perubahan yang dijanjikan oleh kerajaan Bahrain di Pusat Pemulihan dan Pembaharuan Jaw akan menjadi kenyataan, menurut Institut Hak Asasi Manusia Bahrain, sebuah kumpulan pembelaan hak.

Perubahan yang dijanjikan termasuk menghadkan pengasingan, memperluaskan hak pengunjung, memanjangkan waktu siang yang dimiliki tahanan dan meningkatkan penjagaan kesihatan di penjara itu, kata kumpulan itu. Jika perubahan itu tidak dilaksanakan, mogok itu akan disambung semula.

Kumpulan itu mengaitkan keputusan itu dengan lawatan Putera Mahkota Salman bin Hamad Al Khalifa ke Washington minggu ini. Beliau dijadualkan bertemu Setiausaha Negara Antony Blinken pada hari Rabu dan menandatangani perjanjian keselamatan dan ekonomi.

Kerajaan Bahrain mengakui berhentinya mogok lapar dalam kenyataan kepada The Associated Press, walaupun ia mendakwa mogok itu sepenuhnya berakhir setelah berminggu-minggu cuba memainkan peranan mogok dan bilangan tahanan yang mengambil bahagian. Ia berkata bahawa penggantungan itu datang selepas “waktu lawatan diatur semula, waktu akses terbuka udara ditambah dan bilangan kontak yang boleh dihubungi juga ditambah.”

Mogok lapar sebulan itu telah menjadi salah satu demonstrasi ketidakpuasan yang paling lama sejak 10 tahun lalu sejak Bahrain, dibantu oleh Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, secara ganas menindas protes Arab Spring 2011.

Maryam al-Khawaja, anak aktivis hak asasi manusia Abdulhadi al-Khawaja yang telah lama ditahan, merancang untuk bepergian ke Bahrain dalam beberapa hari dengan aktivis termasuk ketua Amnesty International. Dia merancang untuk menyokong pembebasan bapanya, walaupun dia sendiri menghadapi masa penjara di Bahrain, kediaman Armada Kelima Tentera Laut AS di luar pantai Arab Saudi di Teluk Parsi.