Ratu Margrethe II Denmark mengumumkan beliau akan melepaskan takhta: ‘Sekarang masanya’

(SeaPRwire) –   mengumumkan bahawa baginda akan melepaskan jawatan baginda pada tahun baru selepas hampir 52 tahun di atas takhta.

Semasa ucapan Tahun Baru baginda pada 31 Disember, Margrethe II, 86, berkata bahawa baginda merancang untuk melepaskan jawatan pada 14 Januari. Tarikh itu menandakan ulang tahun naik takhta baginda pada tahun 1972, berikutan kemangkatan bapa baginda, Raja Frederik IX.

“Saya telah memutuskan bahawa masa ini adalah yang betul,” katanya dalam ucapan itu, menjelaskan bahawa pembedahan belakang yang baginda alami awal tahun ini membawa “pemikiran tentang masa depan.”

Anak baginda, Frederik André Henrik Christian, akan naik takhta selepas penurunan takhta baginda.

Baginda yang berusia lapan puluhan ini adalah raja Eropah paling lama memerintah. Baginda adalah salah satu tokoh yang paling popular di Denmark, kerap dilihat merokok rantai atau berkelana di seluruh negara tanpa pengiring.

Pada usia 70 tahun, baginda untuk melawat tentera Denmark dan memakai pakaian tentera ketika perjumpaan itu.

Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen mengeluarkan kenyataan tentang berita kejutan itu, berterima kasih kepada raja “atas dedikasi sepanjang hayat dan usaha tidak mengenal penat untuk Kerajaan.”

“Ratu Margrethe ialah lambang Denmark dan sepanjang tahun telah meletakkan perkataan dan perasaan ke dalam siapa kita sebagai rakyat dan sebagai sebuah negara,” kata Frederiksen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.