Rang undang-undang Perancis akan menghalalkan bantuan perubatan untuk membunuh bagi pesakit terminal

(SeaPRwire) –   Kerajaan Perancis telah mengemukakan satu rang undang-undang pada Rabu untuk membenarkan orang dewasa yang menghidapi kanser atau penyakit yang tidak dapat diubati untuk mengambil ubat maut perubatan, memandangkan permintaan awam semakin meningkat untuk pilihan sah bagi bantuan membunuh diri.

Ramai rakyat Perancis telah bepergian ke negara jiran di mana bantuan membunuh diri perubatan . Presiden Perancis Emmanuel Macron telah lama berjanji akan rang undang-undang sedemikian.

Untuk mendapat manfaat daripada langkah yang dicadangkan baru ini, pesakit perlu berusia 18 tahun ke atas dan warganegara Perancis atau tinggal di Perancis, Menteri Kesihatan Catherine Vautrin berkata selepas mesyuarat Kabinet.

Satu pasukan pakar perubatan perlu mengesahkan bahawa pesakit menghidapi penyakit yang serius dan tidak dapat diubati, mengalami kesakitan yang tidak tertanggung dan tidak boleh dirawat, dan meminta ubat maut atas kehendak bebas sendiri. Mereka yang menghidapi gangguan psikiatri yang teruk dan gangguan neurodegeneratif seperti Alzheimer tidak layak.

Pesakit akan memulakan permintaan untuk ubat maut dan mengesahkan permintaan selepas tempoh pemikiran, kata Vautrin.

Jika diluluskan, doktor akan kemudiannya mengeluarkan preskripsi, sah selama tiga bulan, untuk ubat maut. Pesakit boleh mengambilnya di rumah, di rumah jagaan atau kemudahan kesihatan, . Sekiranya keadaan fizikal mereka tidak membolehkan mereka melakukannya sendiri, mereka dibenarkan mendapat bantuan daripada seseorang pilihan mereka atau oleh doktor atau jururawat.

Rang undang-undang kini akan dibahaskan di parlimen. Vautrin menyeru ‘jumlah mendengar yang amat besar, jumlah kelembutan yang amat besar, memandangkan kita menyentuh subjek hidup dan mati, dan jumlah hormat yang amat besar terhadap kebebasan hati nurani setiap seorang daripada kita.’

Beliau juga mengumumkan 1.1 bilion euro dalam perbelanjaan baru untuk penjagaan paliatif dan pengakhiran hayat lain.

Satu laporan tahun lepas menunjukkan bahawa menyokong semula pilihan pengakhiran hayat yang sah, dan kaji selidik pendapat menunjukkan sokongan semakin meningkat dalam tempoh 20 tahun lepas.

Undang-undang Perancis 2016 menyatakan bahawa doktor boleh mengekalkan pesakit terminal sedar sebelum kematian tetapi tidak membenarkan bantuan membunuh diri atau eutanasia.

Bantuan membunuh diri melibatkan pesakit mengambil, atas kehendak bebas sendiri, minuman atau ubat maut yang diresapi oleh doktor kepada mereka yang memenuhi kriteria tertentu. Eutanasia melibatkan doktor atau pakar kesihatan lain memberi pesakit yang memenuhi kriteria tertentu suntikan maut atas permintaan mereka sendiri.

Bantuan membunuh diri dibenarkan di Switzerland dan Portugal dan beberapa negeri AS. Eutanasia kini sah di Belanda, Sepanyol, Kanada, Australia, Colombia, Belgium dan Luxembourg di bawah syarat-syarat tertentu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.