Rang Undang-Undang mengkriminalisasikan komuniti LGBTQ maju di Ghana

(SeaPRwire) –   meluluskan satu undang-undang anti-LGBTQ+ yang sangat kontroversial pada hari Rabu yang boleh menghantar sesetengah orang ke penjara lebih daripada satu dekad.

Rang undang-undang itu diperkenalkan ke parlimen tiga tahun lalu dan mengkriminalisasikan ahli-ahli masyarakat LGBTQ+ serta penyokongnya, termasuk promosi dan pembiayaan aktiviti berkaitan serta persembahan kasih sayang awam.

Berucap kepada wartawan selepas rang undang-undang itu diluluskan pada hari Rabu ini, salah seorang penaja, ahli parlimen Sam George, berkata beliau berasa lega. “(S)aya berasa satu beban telah diambil daripada saya,” katanya.

Rang undang-undang itu telah dihantar ke meja presiden untuk ditandatangani menjadi undang-undang.

Negara itu secara umumnya dianggap lebih menghormati hak asasi manusia berbanding kebanyakan negara Afrika dan rang undang-undang itu telah mencetuskan kecaman di kalangan masyarakat antarabangsa dan kumpulan hak asasi.

Satu gabungan aktivis hak asasi manusia berkata rang undang-undang itu melanggar hak asasi asasi manusia yang asasi.

“Rang undang-undang ini cuba untuk melanggar, antara lain, hak kepada maruah, kebebasan bersuara, kebebasan berpersatuan, kebebasan untuk mengambil bahagian dalam prosesi, kebebasan akademik, kesamarataan dan tidak diskriminasi,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Penaja rang undang-undang itu mempertahankannya dengan berkata ia cuba untuk memberi perlindungan kepada kanak-kanak dan mangsa penganiayaan.

Ahli parlimen yang mencadangkan rang undang-undang itu berkata mereka berunding dengan pemimpin agama berpengaruh semasa merangka rang undang-undang itu. Di kalangan mereka yang menyokongnya ialah Majlis Kristian Ghana, Persidangan Biskop Katolik Ghana dan ketua imam negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.