Rancangan tindak balas kebakaran hutan di Greece diperbaharui sebelum musim kebakaran musim panas

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Yunani memperkenalkan rancangan baru pada Khamis untuk tindak balas kebakaran liar yang kerap merosakkan negara semasa musim panas yang panas dan keringnya, termasuk perubahan dalam penempatan pesawat pemadam kebakaran udara dan kakitangan yang bertambah dalam unit-unit hutan kebakaran khusus.

Rancangan baru ini datang selepas kebakaran besar tahun lepas yang mengorbankan lebih daripada 20 orang dan memusnahkan luas kawasan hutan dan tanah pertanian, termasuk kebakaran di timur laut Yunani yang berkecamuk luar kawalan selama kira-kira dua minggu, membesar menjadi kebakaran liar terbesar yang pernah direkodkan dalam sesebuah negara sejak Sistem Maklumat Hutan Eropah mula menyimpan rekod pada tahun 2000.

Kerajaan telah menunjukkan perubahan iklim dan cuaca ekstrem yang telah termasuk musim sejuk yang lebih kering dan gelombang haba musim panas yang lebih kerap sebagai menyumbang kepada risiko kebakaran hutan yang meningkat.

“Ini adalah perjuangan besar bagi kami. Ia krisis iklim, ia masa keperluan,” Menteri Krisis Iklim dan Perlindungan Awam Vassilis Kikilias berkata, berucap ketika persembahan itu. “Kami akan berusaha keras musim panas ini untuk melakukan yang terbaik dari apa yang boleh kami lakukan, sebaik mungkin, untuk melindungi rakyat Yunani, melindungi pelancong, melindungi rumah mereka, dan melindungi, tentu sahaja, hidupan liar dan hutan kami.”

Perubahan termasuk mempunyai pesawat pemadam kebakaran air berlepas pada peringkat awal meletusnya kebakaran liar daripada menunggu permintaan untuk sokongan udara dari krew pemadam kebakaran darat sebaik sahaja kebakaran telah merebak, dan mempunyai lebih banyak trak bomba bergerak pada peringkat awal sebarang kebakaran liar.

Bilangan krew hutan kebakaran khusus akan meningkat daripada enam kepada 16, termasuk 10 yang akan dapat dikerahkan dengan cepat melalui pesawat, manakala unit hutan akan dikerahkan di darat dengan bomba untuk koordinasi yang lebih baik semasa kebakaran.

Yunani juga cuba meningkatkan armadanya pesawat pemadam kebakaran air dengan tujuh pesawat baru Canadair dalam beberapa tahun akan datang. Pesawat udara merupakan cara utama pemadam kebakaran udara yang digunakan di Yunani dan beberapa negara Eropah lain, dan para pembuat undang-undang Yunani dijangka akan meluluskan satu rang undang-undang pada Khamis berkaitan pembelian itu.

Pembelian itu adalah untuk lima pesawat baru dengan kapasiti air enam tan, bersama-sama dengan dua pesawat tambahan yang akan diperoleh melalui program perlindungan awam Kesatuan Eropah RescEU yang membantu negara anggota dalam pengendalian bencana, jurucakap kerajaan Pavlos Marinakis berkata pada Khamis.

Marinakis berkata dua pesawat pertama akan diserahkan kepada Yunani pada 2027, satu lagi pada 2028 dan satu lagi pada 2029, dengan tiga yang selebihnya tiba pada 2030.

Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis dijadualkan akan berangkat ke pada Ahad untuk mesyuarat yang dijangka akan termasuk menandatangani perjanjian Canadair.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.