Rakyat Togo mengundi dalam pilihan raya parlimen menguji sokongan untuk cadangan yang boleh mengekalkan dinasti kuasa

(SeaPRwire) –   Pengundi di Togo menuju ke tempat mengundi pada hari Isnin untuk menguji sokongan terhadap cadangan perlembagaan baru yang akan membatalkan pilihan raya presiden dan memberi kuasa kepada ahli parlimen untuk memilih presiden.

Pembangkang dan pemimpin agama mengatakan undang-undang itu adalah usaha oleh Presiden Faure Gnassingbe, yang berkuasa sejak 2005, untuk memanjangkan pemerintahannya. Ahli parlimen meluluskan undang-undang itu pada bulan Mac selepas mandat mereka tamat, dan ia hampir dilaksanakan.

Negara ini telah diperintah oleh keluarga yang sama selama 57 tahun, pada mulanya oleh Eyadema Gnassingbe dan kemudian anaknya. Faure Gnassingbe mengambil alih kuasa selepas pilihan raya yang dideskripsikan oleh pembangkang sebagai palsu. Pembangkang mengatakan perlembagaan baru yang dicadangkan menjadikan hampir mustahil bagi Gnassingbe untuk terus berkuasa apabila mandatnya tamat pada tahun 2025.

Pihak berkuasa menindas kebebasan awam dan media sebelum pilihan raya Isnin ini. Awal bulan ini, kerajaan mengharamkan protes terhadap perlembagaan baru yang dicadangkan dan penangkapan pemimpin pembangkang. Suruhanjaya pilihan raya telah melarang daripada menghantar pemerhati pilihan raya.

Pada pertengahan April, seorang wartawan Perancis yang tiba untuk meliput pilihan raya telah ditangkap, diserang dan diusir keluar. Pengawal media Togo kemudian menggantung proses akreditasi untuk wartawan asing.

“Kami mengambil bahagian dalam pilihan raya ini kerana tiada pilihan lain,” kata Jean-Pierre Fabre, calon parti pembangkang kepada Associated Press. Beliau menambah beliau bimbang dengan kadar pengundian yang kelihatan rendah dan adilnya proses pilihan raya.

Kira-kira 4.2 juta rakyat Togo didaftarkan untuk mengundi di negara kira-kira 8 juta orang. Pengundi memilih calon untuk 113 kerusi parlimen – 22 lebih daripada dewan sebelumnya – dan buat kali pertama mengisi 179 kerusi senator. Keputusan awal dijangka dalam masa enam hari.

Pihak berkuasa Togo menutup sempadan pada hari Isnin untuk sebab keselamatan dan menghantar kira-kira 12,000 anggota tentera dan polis untuk menjaga proses pengundian.

Berikutan peningkatan penyebaran maklumat palsu semasa pilihan raya di Afrika Barat, pihak berkuasa memberi amaran terhadap penyebaran keputusan palsu atau berita yang mengelirukan.

Seorang pengundi, Kpedji Kossi Nicabou Sena, berkata beliau mengundi kerana kebimbangan terhadap perubahan kepada perlembagaan. “Undian tahun ini adalah undian penting, ia adalah undian yang boleh membuat perbezaan untuk negaraku,” katanya.

Yao Alexandre Adabrah, warganegara yang tinggal di luar negara yang kembali untuk mengundi, menyokong kebimbangan itu: “Kami tidak tahu akibat perlembagaan baru yang akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.