Rakyat Rusia mengadakan protes jarang selepas empangan pecah dan rumah banjir berhampiran sempadan Kazakhstan

(SeaPRwire) –   Rakyat Rusia di bandar Orsk telah mengadakan protes yang jarang berlaku pada Isnin, meminta pampasan berikutan runtuhnya empangan dan banjir rumah berhampiran sempadan dengan Kazakhstan.

Protes adalah pemandangan yang tidak biasa di Rusia di mana pihak berkuasa telah secara konsisten menindas sebarang bentuk bantahan berikutan Presiden Vladimir Putin menyerang . Beratus-ratus orang telah berkumpul di hadapan bangunan pentadbiran di Orsk pada Isnin, menurut agensi berita negara Rusia, Tass, manakala video yang dikongsi di saluran media sosial Rusia menunjukkan orang berteriak “Putin, tolong kami,” dan “malu.”

Banjir, disebabkan oleh kenaikan aras air di Sungai Ural, telah memaksa lebih 4,000 orang, termasuk 885 kanak-kanak, untuk dipindahkan di wilayah Orenburg, kerajaan wilayah berkata pada Ahad. Tass berkata pada Isnin bahawa kira-kira 10,000 rumah, termasuk beberapa 7,000 di Orsk, telah banjir di wilayah itu dan bahawa air banjir di bandar itu terus meningkat. Imej dari Orsk dan Orenburg menunjukkan air sebahagian besarnya menenggelamkan bangunan, termasuk rumah, serta kawasan berhampiran.

Kerajaan Rusia telah mengisytiharkan keadaan di kawasan banjir Orenburg sebagai kecemasan persekutuan pada Ahad, dengan persiapan untuk kemungkinan banjir sedang berjalan di tiga wilayah lain, lapor media negara.

Berikutan protes itu, Tass melaporkan bahawa gabenor wilayah Orenburg, Denis Pasler, telah berjanji bayaran pampasan sebanyak 10,000 rubel sebulan (kira-kira $108) selama enam bulan kepada orang yang dipaksa keluar dari rumah mereka oleh banjir.

Jumlah kerosakan daripada banjir di wilayah itu dianggarkan kira-kira 21 bilion rubel ($227 juta), kerajaan wilayah berkata pada Ahad.

Orsk, kurang daripada 20 kilometer (kurang daripada 13 batu) utara sempadan dengan Kazakhstan, menanggung impak banjir yang menyebabkan empangan pecah pada Jumaat, menurut Datuk Bandar Orsk Vasily Kozupitsa.

Siasatan jenayah telah dilancarkan untuk menyiasat pelanggaran pembinaan yang mungkin menyebabkan empangan pecah. Pihak berkuasa tempatan berkata empangan mampu menanggung aras air sehingga 5.5 meter (hampir 18 kaki). Pada pagi Sabtu, aras air mencapai kira-kaya 9.3 meter (30.51 kaki) dan meningkat, kata Kozupitsa. Pada Ahad, tahap di Orsk mencapai 9.7 meter (31.82 kaki), menurut laman maklumat aras air Rusia AllRivers.

Pihak berkuasa di Orsk melaporkan empat orang telah mati, tetapi berkata kematian mereka tidak berkaitan dengan banjir.

Penetapan keadaan sebagai kecemasan persekutuan mencerminkan risiko banjir di luar wilayah Orenburg.

Jurucakap Kremlin, Dmitry Peskov berkata pada Ahad bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin telah bercakap dengan ketua Kementerian Kecemasan Kebangsaan, serta ketua-ketua wilayah Kurgan dan Tyumen, terletak di kawasan Pergunungan Ural, untuk membincangkan situasi dan “keperluan … untuk mengambil langkah awal membantu orang dan pemindahan mereka yang mungkin.”

Sungai Ural, kira-kira 2,428 kilometer (1,509 batu) panjang, mengalir dari bahagian selatan bahagian Pergunungan Ural ke hujung utara , melalui Rusia dan Kazakhstan.

Sementara itu di wilayah Smolensk di barat Rusia, sebahagian jambatan bertingkat runtuh di bandar Vyazma, 233 kilometer (144 batu) barat Moscow, membunuh seorang dan mencederakan beberapa orang lain, menurut Tass.

Jambatan bertingkat jatuh ke landasan keretapi, menghentikan kereta api sepanjang laluan ke Belarus dan memotong hampir 9,000 orang daripada bekalan gas, kata Tass, menambah bahawa pegawai tempatan telah membuka siasatan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.