Rakyat Muslim di India membantah undang-undang kewarganegaraan baharu yang boleh menyekat mereka lebih lagi

(SeaPRwire) –   melaksanakan undang-undang kewarganegaraan yang mengecualikan Muslim, komuniti minoriti yang kebimbangan telah meningkat di bawah Perdana Menteri Narendra Modi kerajaan nasionalis Hindu.

Peraturan untuk undang-undang telah diumumkan Isnin. Ia menubuhkan ujian agama untuk pendatang dari setiap agama utama Asia Selatan selain Islam. Kritikan mendakwa bahawa undang-undang ini adalah bukti lanjut bahawa kerajaan Modi cuba merangka semula negara itu ke negara Hindu dan mengasingkan Muslim.

Akta Pindaan Kewarganegaraan memberikan laluan cepat kepada pemberian kewarganegaraan untuk Hindu, Parsi, Sikh, Buddha, Jain dan Kristian yang melarikan diri ke India beragama Hindu dari Afghanistan, Bangladesh dan Pakistan sebelum 31 Disember 2014. Undang-undang mengecualikan Muslim, yang merupakan majoriti di ketiga-tiga negara itu.

Ia juga meminda undang-undang lama, yang menghalang pendatang haram daripada menjadi warganegara India, dan menandakan kali pertama bahawa India – negara secara rasmi sekular dengan penduduk beragam agama – telah menetapkan kriteria agama untuk kewarganegaraan.

Kerajaan India telah menyatakan mereka yang layak boleh memohon kewarganegaraan India melalui portal atas talian.

Pelaksanaan undang-undang ini telah menjadi janji kempen utama parti Bharatiya Janata Modi sebelum pilihan raya umum yang dijadualkan diadakan sebelum Mei.

Kerajaan Modi telah menolak hujah bahawa undang-undang itu bersifat diskriminasi. Ia mempertahankan undang-undang itu sebagai tindakan kemanusiaan untuk memanjangkan kewarganegaraan kepada minoriti agama melarikan diri daripada penganiayaan dan menyatakan ia tidak akan digunakan terhadap warganegara India.

Undang-undang itu diluluskan oleh Parlimen pada tahun 2019, tetapi kerajaan Modi menangguhkan pelaksanaannya selepas protes maut di mana berpuluh-puluh terbunuh.

Protes serata negara menarik orang dari semua agama yang menyatakan undang-undang itu menggugat asas India sebagai negara sekular. Muslim khususnya bimbang bahawa kerajaan boleh menggunakan undang-undang, bersama-sama dengan pendaftaran kewarganegaraan yang dicadangkan, untuk mengasingkan mereka.

Pendaftaran Warganegara Kebangsaan merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan Modi untuk mengenal pasti dan menyingkirkan orang yang didakwa datang ke India secara haram. Pendaftaran hanya dilaksanakan di negeri Assam timur laut, tetapi parti Modi telah berjanji untuk melancarkan program pengesahan kewarganegaraan di seluruh negara.

Pecatur dan kumpulan Muslim menyatakan undang-kewarganegaraan akan melindungi bukan-Muslim yang dikecualikan daripada pendaftaran, manakala Muslim mungkin menghadapi pengusiran atau penahanan.

Isnin, Amnesty India menyatakan undang-undang “mengesahkan diskriminasi berdasarkan agama”.

Amerika Syarikat juga menyatakan kebimbangannya dan mengatakan ia akan memantau rapat bagaimana India melaksanakan undang-undang. “Penghormatan terhadap kebebasan beragama dan layanan sama di bawah undang-undang untuk semua komuniti adalah prinsip demokratik asas,” jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller memberitahu pemberita pada brif harian Khamis.

Lawan undang-undang – termasuk Muslim, parti pembangkang dan kumpulan hak – menyatakan ia adalah pengecualian dan melanggar prinsip sekular yang termaktub dalam perlembagaan. Mereka menyatakan iman tidak boleh menjadi syarat kewarganegaraan.

Sesetengah juga mendakwa jika undang-undang bertujuan melindungi minoriti yang ditindas, ia seharusnya telah termasuk minoriti agama Muslim yang menghadapi penganiayaan di negara mereka sendiri, termasuk Ahmadi di Pakistan dan Rohingya di Myanmar.

Bagi pengkritik, Modi sedang mendorong agenda nasionalis Hindu yang mengancam untuk mengikis asas sekular negara, mengecilkan ruang untuk minoriti agama, khususnya Muslim, dan memindahkan negara lebih dekat kepada negara Hindu.

India mempunyai kumpulan minoriti besar 200 juta Muslim dalam populasi lebih 1.4 bilion. Mereka hidup hampir di setiap bahagian India dan menjadi sasaran serangan berbilang kali sejak Modi mengambil kuasa pada tahun 2014.

Skor telah dibunuh oleh gerombolan Hindu atas dakwaan memakan daging lembu atau menyeludup lembu, haiwan yang dianggap suci oleh Hindu. Perniagaan Muslim telah diboikot, kawasan tempat tinggal mereka telah dirobohkan dan tempat ibadat mereka dibakar. Beberapa panggilan terbuka telah dibuat untuk genosid mereka.

Pengkritik menyatakan kebisuan menonjol Modi terhadap keganasan anti-Muslim telah memberanikan beberapa penyokong teramatnya dan membolehkan lebih ucapan kebencian terhadap Muslim.

Modi juga semakin banyak bercampur dengan politik dalam formula yang telah bergaung dengan kuat dengan populasi Hindu majoriti India. Pada Januari, beliau membuka kuil Hindu di tapak masjid yang dirobohkan di bandar Ayodhya utara, memenuhi janji parti nasionalis Hindu jangka panjang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.