Rakyat Honduras mengikuti perbicaraan “perbicaraan abad” bekas presiden mengenai penyeludupan dadah ke AS

(SeaPRwire) –   Rakyat Honduras memanggilnya “Perbicaraan Abad”, tetapi ia berlaku di mahkamah New York yang berjarak lebih 3,500 batu.

Bekas Presiden Honduras Juan Orlando telah didakwa sejak Februari di mahkamah persekutuan di Manhattan, dituduh menerima rasuah untuk melindungi pengedar dadah, walaupun beliau memaparkan diri secara awam sebagai sekutu dalam perang dadah AS.

Memberi keterangan Selasa dan Rabu atas pembelaannya sendiri, Hernández menafikan berkonspirasi dengan pengedar dadah atau menerima rasuah. “Tidak pernah,” tegasnya, sambil menambah beliau pernah diberi amaran bahawa satu kartel dadah mahu membunuhnya.

Perbicaraan tidak disiarkan, tetapi beberapa media berita Honduras menghantar wakil sendiri ke New York untuk melaporkan pendakwaan, dengan setiap pergerakan pra-perbicaraan dianalisis oleh media tempatan. Yang lain hanya mengikuti sebilangan orang yang sedang melaporkan keterangan secara langsung melalui tweet dan meringkaskan perkembangan mahkamah hari itu.

Hernández, 55, ditahan pada Februari 2022, kurang tiga minggu selepas meninggalkan jawatan, dan diekstradisi pada April itu. Walaupun dipuji selama bertahun oleh rasmi AS sebagai rakan berharga dalam perang dadah, pendakwaan AS mendakwa beliau merupakan sebahagian daripada rancangan yang menerima jutaan dolar daripada pengedar dadah untuk melindungi penghantaran dadah AS melalui Honduras.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh menghadapi hukuman seumur hidup.

Apabila beliau menginjak perlembagaan larangan giliran kedua untuk bertanding dan menang dalam pilihan raya yang dikritik hebat penuh ketidakteraturan, ramai rakyat Honduras bersemangat untuk melihat beliau menghadapi keadilan.

“Saya mengikutinya melalui rangkaian sosial, Facebook, Instagram, Twitter dan TikTok, kerana saya tidak benar-benar menonton berita dan di situ mereka memberi ringkasan bagaimana perjalanan perbicaraan,” kata Milagros Oviedo, pelajar kolej berusia 20 tahun di ibu negara.

Program berita tempatan membaca tweet daripada mereka yang mengikuti perbicaraan di udara dan kemudian menjemput peguam untuk membincangkan butir-butir sistem hukuman AS.

Keterangan daripada beberapa saksi kartel dadah yang cuba mengelakkan diri daripada menghabiskan baki hidup mereka di belakang jeruji mengambil banyak masa perbicaraan. Dipaksa mendedahkan peranan mereka dalam puluhan pembunuhan, mereka juga mendakwa Hernández dan abangnya menerima jutaan dolar untuk melindungi penghantaran dadah selama bertahun.

Seorang pengedar dadah yang memberi keterangan bahawa beliau bertanggungjawab untuk 56 pembunuhan, walaupun hanya membunuh dua orang sendiri, berkata Hernández telah menjamin beliau seawal tahun 2009 bahawa pihak penguatkuasa akan membiarkannya jika beliau menyediakan pembiayaan untuk kerjayanya dalam politik.

Sepanjang dua hari beliau memberi keterangan di saksi, Hernández kekal tenang, menjawab soalan dengan tenang walaupun seorang pendakwa mengejeknya dengan soalan, malah bertanya secara sarkastik jika kesemua lima saksi perbicaraan yang mendakwa beliau menerima wang daripada pengedar dadah berbohong dan hanya beliaulah yang berkata benar.

“Semuanya mempunyai motivasi untuk berbohong dan mereka adalah pembohong profesional,” kata Hernández. Empat daripada lima orang itu adalah pengedar dadah terbukti yang memberi keterangan bahawa mereka memberikan wang kepada Hernández sendiri.

Pendakwaan menutup kes mereka Isnin. Saksi pertama dipanggil oleh pembelaan, ketua keselamatan bekas Hernández, memberi keterangan bahawa beliau tidak pernah melihatnya bersama pengedar dadah.

Cristian Cálix, pelajar undang-undang berusia 23 tahun di Tegucigalpa, berkata perbicaraan AS adalah rumit kerana “ia menunjukkan perbezaan pemikiran (antara pendakwa dan pembelaan) yang tidak meninggalkannya jelas sama ada bekas presiden bersalah atau tidak bersalah.” Terdapat juga perbezaan sistem undang-undang untuk disambung, seperti bergantung pada keterangan saksi lain yang terbukti bersalah oleh pendakwaan AS.

“Sehingga kini dalam kes, tiada bukti yang menentukan – foto, video – yang menunjukkan kesalahannya, di luar keterangan, tetapi mengetahui undang-undang AS akan sukar baginya untuk meloloskan hukuman yang mungkin,” kata Cálix.

Akademik Marco Flores mahukan keadilan, tetapi mempunyai perasaan bercampur tentang tumpuan yang diberikan kepada perbicaraan.

“Beliau mesti membayar semua kerosakan yang dilakukannya kepada negara,” kata Flores. Hernández tidak akan dibawa ke muka keadilan di Honduras, tetapi “Mereka memberikan terlalu banyak propaganda kepada penjenayah dan terdapat perkara-perkara penting lain yang perlu dikhawatirkan di Honduras.”

Ahli sosiologi dan penganalisis Pablo Carías berkata perbicaraan Hernández, walaupun dibenarkan, menyebabkan kerosakan kepada Honduras.

“Tiada keraguan bahawa sektor rakyat Honduras yang meluas akan mengalami lebih apathi terhadap politik dan politik kerana apa yang berlaku,” katanya.

“Jika presiden sedang didakwa di luar negara atas tuduhan pengedaran dadah, ia adalah kerana institusi (di Honduras) telah dikuasai oleh jenayah terancang dan ini tidak memberi jaminan kepada sesiapa,” kata Carías.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.