Rakyat Britain berminat kembali ke pejabat untuk mengelak kos pemanasan tinggi pada musim sejuk, laporan mendapati

Pekerja British telah mempertimbangkan untuk kembali ke pejabat pada musim sejuk kerana terus menghadapi krisis kos sara hidup yang termasuk bil pemanasan yang sangat mahal pada bulan-bulan terdingin.

“Data kami menunjukkan bilangan pekerja UK yang semakin meningkat memasuki pejabat – dengan pemanasan percuma dan janji hubungan kerja yang lebih kuat dianggap lebih bernilai kerana perniagaan terus membentuk masa depan kerja hibrid yang seimbang,” kata Jo Bertram, pengarah pengurus Virgin Media O2 Business kepada The Independent.

Beliau menambah bahawa pekerja juga semakin mencari cara terbaik untuk mengurangkan kos pengangkutan, dengan banyak yang beralih ke pengangkutan awam dan berjalan kaki untuk menjimatkan kos.

Kira-kira 20% pekerja disoal selidik oleh O2 Business berkata mereka mendapati ia merupakan mewah untuk bekerja dari rumah pada musim sejuk kerana kenaikan kos, dengan kajian menunjukkan 56% pekerja memasuki pejabat untuk empat hari atau lebih kerana kenaikan kos pemanasan.

The Independent merujuk kepada kadar inflasi yang mantap sebagai salah satu faktor penting dalam krisis kos sara hidup yang menimpa UK.

Pengawal tenaga UK Ofgem mengumumkan ia mungkin menaikkan harga tenaga dalam usaha untuk mencegah pembekal tenaga daripada kesulitan dengan kos, tetapi memindahkan kos itu kepada pelanggan telah meletakkan mereka di bawah tekanan kewangan yang kuat, menurut The Gazette.

Kajian data dari kumpulan kempen alam sekitar Airgon, yang menghasilkan peranti pemanasan rumah, mendapati beberapa kawasan di UK telah menambah kira-kira £6,700 kepada bil pemanasan tahunan mereka, yang telah memaksa banyak rumah untuk menangguhkan pertukaran pemanasan rumah mereka.

“Yang terburuk masih lagi akan datang,” kata Chris O’Shea, ketua eksekutif pembekal tenaga rumah terbesar di UK, semasa ditemuramakan oleh The Times UK. “Kami melihat bayaran langsung dibatalkan. Kami melihat orang berjuang.”

Trend itu bermula pada musim panas 2022, dengan laporan Bloomberg ketika itu mendapati sebahagian besar pekerja di London sedang mencari cara apa sahaja untuk mengurangkan kos sebaik mungkin, dengan majoriti mengambil pengangkutan awam atau berbasikal ke pejabat daripada kekal di rumah, langkah yang boleh menjimatkan sebanyak £40 seminggu.

Penganalisis Uswitch mendapati mereka yang bekerja dari rumah cenderung membayar kira-kira £660 pada Januari 2023 berbanding kira-kira £480 untuk mereka yang berulang-alik.