Rakyat Amerika terkena tembakan apabila kereta melanggar masuk ke Mexico di tengah peningkatan keganasan kartel: laporan

Penembak di Mexico dilaporkan menyerang konvoi kenderaan yang merentasi sempadan selatan dari Amerika Syarikat, mencederakan tiga orang, termasuk rakyat Amerika.

Konvoi itu merentasi jambatan yang menghubungkan Roma, Texas, ke bandar Mexico Miguel Alemán awal Sabtu apabila bilangan penembak yang tidak didedahkan menembak kenderaan-kenderaan itu, lapor The Associated Press, merujuk kepada jabatan keselamatan negeri Tamaulipas.

Tiga orang cedera dalam serangan itu, tetapi tidak jelas berapa ramai yang merupakan warganegara Amerika. Agensi kerajaan Mexico pada mulanya melaporkan bahawa sembilan individu cedera, tetapi kemudian mengatakan tiga orang ditembak, dan enam lagi mengalami serangan kebimbangan.

Konvoi itu termasuk sekurang-kurangnya 20 individu yang dalam perjalanan dari Amerika Syarikat ke Mexico tengah, wakil jabatan bomba tempatan memberitahu AP. Institut Migrasi Negara Mexico melaporkan dalam satu kenyataan akhbar bahawa kumpulan itu termasuk 16 rakyat Mexico dan empat rakyat Amerika yang menaiki dua trak, sebuah van dan sebuah trak pikap, lapor CBS News.

Ketiga-tiga yang cedera dibawa ke jambatan antarabangsa dan diserahkan kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat. Status kesihatan semasa mereka tidak jelas.

Institut Migrasi Negara berkata seorang wanita ditembak di belakang, seorang lelaki ditembak di kaki, dan seorang lelaki lagi ditembak di jari.

Seorang jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital pada hari Isnin mereka menyedari laporan yang menyatakan beberapa warganegara Amerika Syarikat cedera berhampiran Ciudad Miguel Alemán, Mexico. Jurucakap itu berkata mereka tidak mempunyai butiran tambahan untuk diberikan, merujuk kepada pertimbangan privasi, sambil menekankan bahawa keutamaan tertinggi jabatan ialah melindungi keselamatan rakyat Amerika di luar negara.

Negeri Tamaulipas Mexico ialah sarang jenayah dan aktiviti kartel, dengan Jabatan Negara Amerika Syarikat mengeluarkan nasihat Jangan Pergi kepada rakyat Amerika awal tahun ini, merujuk kepada isu jenayah dan penculikan negeri itu. Kartel Teluk, juga dikenali sebagai Kartel Matamoros, ialah salah satu sindiket jenayah paling lama di Mexico dan beroperasi di Tamaulipas.

“Jenayah ganas – seperti pembunuhan, penculikan, samun kereta, dan rompakan – meluas dan biasa di Mexico,” nasihat Jabatan Negara itu membaca. “Kerajaan Amerika Syarikat mempunyai keupayaan terhad untuk memberikan perkhidmatan kecemasan kepada warganegara Amerika Syarikat di banyak kawasan Mexico, kerana perjalanan kakitangan kerajaan Amerika Syarikat ke kawasan tertentu dilarang atau dihadkan. Di kebanyakan negeri, perkhidmatan kecemasan tempatan terhad di luar ibu negeri atau bandar-bandar utama negeri itu.”

Empat rakyat Amerika yang merentas dari Texas ke Tamaulipas pada bulan Mac ditembak dan diculik. Dua daripada rakyat Amerika itu terbunuh, manakala dua lagi diselamatkan dari sebuah kandang di mana mereka ditawan oleh ahli kartel Teluk yang disyaki.