Rakan-rakan Perancis membina Menara Eiffel kayu setinggi 52 kaki daripada bahan buangan untuk Sukan Olimpik 2024 di Paris

(SeaPRwire) –   Dua orang kawan di barat Perancis telah membina replika 52 kaki tinggi Menara Eiffel daripada kayu terpakai, yang mereka harapkan dapat dipamerkan sepanjang laluan obor dan tapak Olimpik.

Frederic Malmezac, seorang tukang kayu berusia 38 tahun, bekerjasama dengan Sylvain Bouchard berusia 46 tahun untuk membina model itu, menggunakan kayu yang sebaliknya akan dibuang.

“Projek itu adalah untuk membina replika Menara Eiffel kayu menggunakan sebanyak mungkin … untuk menunjukkan bahawa dengan bahan yang sepatutnya dibuang, kita boleh membina perkara hebat,” kata Malmezac kepada Reuters pada Isnin, 19 Februari.

Malmezac, yang, seperti Bouchard yang terikat kerusi roda, mempunyai kecacatan, berkata projek itu juga merupakan usaha untuk menunjukkan perkara hebat yang boleh dicapai oleh orang dengan kecacatan.

Pasangan itu menggunakan kira-kira 825 keping kayu dan sekitar 5,400 skru, kata Malmezac, memulakan projek mereka pada September 2023.

Mereka berharap dapat segera mendapat kelulusan untuk mempamerkan Mini Menara Eiffel mereka berhampiran bandar-bandar di mana obor Olimpik sepatutnya lalu semasa perjalanan mereka.

Bouchard, yang tidak bekerja sebelum projek itu, berkata ia membolehkannya mempelajari “kemahiran konkrit” dalam tukang kayu. Beliau berkata Menara Eiffel adalah “simbol tak terukur” Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.