Raja Harald V Norway dirawat di hospital akibat jangkitan semasa lawatan ke Malaysia

(SeaPRwire) –   Raja Harald V Norway telah dimasukkan ke hospital disebabkan jangkitan semasa cuti di Malaysia, kata kenyataan rasmi keluarga diraja Norway pada Selasa.

Baginda, berusia 87 tahun, telah mengalami beberapa penyakit dalam beberapa bulan yang lalu, menimbulkan kebimbangan terhadap kesihatan ketua negara. Tetapi pegawai diraja telah memberitahu media Norway bahawa Putera Mahkota Haakon akan menjalankan tugas-tugas yang dirancang di Norway.

Harald, yang sedang menjalani percutian peribadi di luar negara, adalah raja tertua. Dua hari sebelum ulang tahunnya minggu lalu, istana mengumumkan bahawa raja akan menjalani percutian peribadi di luar negara, tanpa menyatakan destinasi atau tarikh, menurut agensi berita Norway NTB.

berkata bahawa beliau “sedih” mendengar tentang pemasukan ke hospital raja dan mengharapkan pemulihan yang cepat, kata NTB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.