Rahsia kompaun peribadi Putin disediakan hanya 18 batu dari negara NATO

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia Vladimir Putin didakwa telah menyepikan sebidang tanah seluas 18 batu dari sempadan negara ahli NATO, menurut sumber bebas Rusia.

“Tidak diketahui dengan pasti apakah tapak ini untuk, tetapi berdasarkan imej satelit, ia muncul dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini,” kata wartawan Dossier Centre Ilya Rozhdestvenskiy dalam video yang mengejutkan mengenai kompleks tersebut.

“Mungkin sistem pertahanan udara dipamerkan di sini…” kata Rozhdestvenskiy. “Ini bukan kali pertama tanda-tanda di atas tanah – daripada sokongan peralatan tentera yang dikerahkan dalam kedudukan tempur dari udara – telah melindungi presiden.”

Kompleks di Karelia, Rusia, termasuk plot tanah seluas satu kilometer persegi (hampir 250 ekar) dikelilingi hutan seluas tiga kilometer persegi (kira-kira 750 ekar) – kawasan setanding dengan dua kali luas Monaco, menurut Radio Svoboda.

Putin berkongsi kompleks mewah itu dengan kekasihnya Alina Kabaeva berusia 40 tahun, pemenang pingat gangsa dan emas berturut-turut dalam Olimpik Gimnastik Ritmik pada tahun 2000 dan 2004. Beliau kemudian memenangi pilihan raya ke Duma sebagai ahli Parti Rusia Bersatu.

Wartawan itu menggambarkan sebuah kandang di hartanah itu sebagai “rumah resepsi,” dan kediaman itu termasuk kilang bir, bilik teh dan “kolam atau air pancut.” Kompleks itu juga menganjurkan rumah mandi, perikanan dan ladang, ladang lembu marmar dan akses peribadi ke air terjun dan tasik.

Beliau juga mendakwa kompleks itu mempunyai “pintu masuk bawah tanah berasingan, helipad dan dermaga untuk yacht” di Tasik Ladoga bersebelahan, membolehkan Putin “menikmati alam semula jadi dalam keseoraman mutlak.”

Sejarawan dan wartawan Mikhail Solomatin pada tahun 2011 memuat naik kisah di blognya mengenai kumpulan orang, dalam kehadiran peguam, merampas tanah di Tasik Ladoga sebagai sebahagian daripada pembinaan “pusat rekreasi”, mengambil kira bahawa tanah itu perlu diserahkan, akhbar mingguan Rusia Sobesednik melaporkan.

Seorang nelayan yang melawat tapak itu sejurus selepas mendapati pasukan keselamatan menghentikannya dan meminta dokumen serta menjalankan soal siasat mengenai tujuan lawatannya. Penduduk tempatan yang tinggal di kawasan itu berpindah dengan pertukaran pembayaran tunai.

Tanah di sekeliling hartanah itu kekal dipagari dan dipantau oleh kamera litar tertutup dan pengesan pergerakan dipasang pada pagar dan menghadap ke arah tali berduri.

Putin boleh pergi hanya dua batu jalan untuk makan di sebuah restoran dan bersantai di spa milik rakan kongsi dan yang dipercayainya, yang mempunyai kompleks bersebelahan dengan kompleks peribadi Presiden Rusia.

Yuri Kovalchuk, sekutu rapat Putin yang didakwa sebagai “banker peribadinya”, memiliki hotel berhampiran kompleks itu juga. Perniagaannya secara besar-besaran menguruskan aktiviti riadah Putin, menyelia hartanah dan hartanahnya, menurut East2West.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.