Qatar membantu kanak-kanak Ukraine pulang ke rumah dari Rusia

Qatar membantu kanak-kanak Ukraine kembali ke rumah dari Rusia sebagai sebahagian daripada sistem baharu yang dipimpin oleh negara Teluk Arab itu untuk mengembalikan beribu-ribu kanak-kanak yang dibawa ke wilayah Rusia selepas Moscow melancarkan serangan penuh skala tahun lalu.

Qatar telah mengadakan perbincangan rahsia selama berbulan-bulan dengan kedua-dua Moscow dan Kyiv, yang mendakwa sebanyak 20,000 kanak-kanak telah dibawa ke Rusia atau wilayah yang dikuasai Rusia tanpa kebenaran keluarga atau penjaga mereka.

Dmitro Lubinets, komisioner hak asasi manusia Ukraine, mengesahkan peranan Qatar kepada tetapi beliau berkata beliau tidak boleh memberikan butiran lanjut.

“Setakat hari ini, bukan semua kanak-kanak berada di Ukraine. Proses pengembalian yang rumit sedang berlangsung,” kata Lubinets. “Ya, Negara Qatar terlibat dalam ini. Tetapi perlu menunggu sehingga semua kanak-kanak berada di Ukraine. Hanya kemudian akan ada ulasan.”

Pada Isnin, Kementerian Luar Qatar mengumumkan proses penyatuan semula yang berjaya beberapa kanak-kanak dengan keluarga mereka.

Dr. Majed Al-Ansari, jurucakap Kementerian Luar Qatar, memberitahu dalam temu bual bahawa Qatar “tidak akan berhenti” dan “berharap melihat lebih banyak kanak-kanak disatukan semula dengan keluarga mereka secepat mungkin.”

“Perbincangan pertama memang agak sukar,” kata Al-Ansari. “Terdapat kekurangan maklumat tetapi secara beransur-ansur kami bergerak ke langkah di mana kami berada sekarang di mana kami mempunyai penyatuan semula kanak-kanak ini berlaku.”

Al-Ansari berkata kanak-kanak dibawa kembali ke Ukraine melalui Estonia atau negara-negara Eropah Timur yang lain.

Setakat ini, Qatar menyatakan seorang budak lelaki berusia 7 tahun disatukan semula dengan neneknya di kedutaan Moscow Qatar minggu lepas, dengan menambahkan bahawa beliau kembali ke Ukraine pada Isnin melalui Estonia, seorang pegawai Qatar memberitahu Reuters.

Tiga kanak-kanak lain yang dibantu Qatar untuk pulang termasuk dua budak lelaki, berusia 2 dan 9 tahun, dan seorang gadis berusia 17 tahun, kata pegawai itu. Budak lelaki berusia 9 tahun dan gadis remaja dijangka diserahkan kepada diplomat Qatar kemudian minggu ini.

Pada Mac, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin dan Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanak Rusia Maria Lvova-Belova selepas menuduh mereka mengusir haram kanak-kanak dari Ukraine ke Rusia, berikutan siasatan selama hampir setahun terhadap pelbagai dakwaan jenayah perang yang dibuat.

Rusia menolak waran itu dan berkata ia tidak sah, memandangkan Moscow tidak mengiktiraf kuasa ICC.