PwC Australia laksanakan reformasi tadbir urus berikutan skandal dokumen cukai sulit

PwC Australia akan melantik orang luar ke lembaga pengarahnya dan menerbitkan penyata kewangan yang diaudit sebagai sebahagian daripada penambahbaikan tadbir urus untuk mendekatkan perkongsian itu kepada piawaian syarikat awam berikutan skandal kebocoran dokumen cukai sulit.

Firma perkhidmatan profesional “empat besar” telah terlibat dalam skandal kebangsaan sejak pendedahan pada bulan Januari bahawa bekas rakan kongsi telah membocorkan rancangan cukai kerajaan sulit kepada rakan sekerja yang kemudiannya digunakan untuk mendapatkan kerja dengan klien global.

Berbulan-bulan kemarahan telah memaksa keluar 12 rakan kongsi, termasuk ketua pegawai eksekutif, mendorong klien sektor awam dan swasta untuk membekukan hubungan dan melibatkan klien Google, Uber dan Facebook.

PwC Australia akan mengumumkan rancangan pada hari Rabu untuk menerapkan beberapa prinsip tadbir urus Bursa Saham Australia termasuk melantik dua pengarah bukan eksekutif dan pengerusi bukan eksekutif ke lembaga pengarahnya, menurut petikan rancangan yang diberikan oleh PwC.

Firma itu juga akan menerbitkan penyata kewangan yang diaudit mulai September 2025.

GABENOR TEXAS ABBOTT KEPADA WANITA AUSTRALIA YANG MENGGELUH TENTANG ‘TERLALU BANYAK BENDERA AMERIKA’: ‘PULANG KE AUSTRALIA’

“Dari atas ke bawah kami bertekad untuk membina semula dan mendapatkan semula kepercayaan pemegang taruh kami,” ketua pegawai eksekutif Kevin Burrowes dijangka akan berkata.

Perubahan itu membentuk sebahagian daripada tindak balas PwC Australia terhadap kajian bebas berbulan-bulan ke atas tadbir urus dan budayanya, yang akan diterbitkan sepenuhnya pada hari Rabu.

Kajian oleh bekas CEO Telstra Ziggy Switkowski diumumkan pada bulan Mei oleh firma itu. Terma rujukan yang dibuat umum pada bulan Julai mengecualikan tindakan bersejarah.

Siasatan oleh firma undang-undang luar ke dalam kebocoran dan kelakuan pekerja PwC juga telah dikomisyenkan, walau bagaimanapun firma itu tidak berkomitmen untuk menjadikannya umum.

Australia berkata bulan lalu ia akan mengetatkan hukuman terhadap mereka yang menggalakkan skim cukai yang meragukan dan memperkuatkan pengawal selia sebagai tindak balas kepada skandal itu. Siasatan polis berasingan masih dijalankan.