Putri Norway akan kahwin dengan shaman Amerika yang mengajar kanser adalah pilihan

Puteri Martha Louise Norway telah mengumumkan tarikh perkahwinannya dengan shaman Amerika Durek Verrett.

Puteri telah bertunang sejak bulan Jun tahun lepas dengan Verrett, yang percaya dirinya sebagai shaman generasi keenam yang mampu menyembuhkan penyakit dan berkomunikasi dengan roh.

“Durek Verrett dan saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa perkahwinan kami akan diadakan di Hotel Union bersejarah di Geiranger pada 31 Ogos 2024,” tulis puteri itu.

“Kami sangat gembira dapat merayakan cinta kami di latar Geiranger yang indah,” kata pasangan itu dalam satu kenyataan. “Ia bermakna banyak buat kami untuk mengumpulkan orang tersayang kami di tempat yang begitu kaya dengan sejarah dan alam semula jadi yang menakjubkan. Geiranger adalah tempat yang sempurna untuk meraikan cinta kami,”

Pasangan itu telah membuat siri jelajah bicara bersama sejak hubungan mereka bermula, termasuk siri yang dipanggil “The Princess and the Shaman,” yang menampilkan mereka berdua di pentas membincangkan amalan perubatan alternatif dan spiritual mereka.

Verrett semakin kontroversi dalam masyarakat Norway, kerana luas tuntutan kesihatannya terus mengejutkan orang ramai.

Shaman yang mengaku dirinya itu pernah mendakwa pada masa yang berlainan bahawa dia mampu menyembuhkan orang dengan jimat ajaibnya, bahawa kanser adalah pilihan yang dibuat oleh badan apabila ia tidak mahu hidup lagi dan bahawa seks bebas meninggalkan geometri rohani di dalam faraj wanita yang menarik roh bawah tanah, dan banyak lagi.

Puteri Martha Louise akhirnya meletak jawatan dari peranannya sebagai kerabat diraja yang bekerja selepas ayahandanya, Raja Harald V, menganggap perlu untuk menjarakkan operasi perniagaan dan bicara puterinya daripada keluarga pemerintah.

“Puteri dan tunangnya, Durek Verrett, cuba membezakan dengan lebih jelas antara aktiviti mereka dan Istana Diraja Norway. Ini bermakna, antara lain, bahawa mereka tidak akan menggunakan gelaran Puteri atau merujuk kepada ahli Istana Diraja dalam saluran media sosial, penerbitan media atau sehubungan dengan aktiviti komersial lain,” mahkamah diraja Norway menjelaskan pada tahun 2022.

Raja Harald V berkata dalam satu kenyataan bahawa kerabat diraja “gembira mengalu-alukan” Verrett.

Puteri Martha Louise sebelum ini berkahwin dengan penulis Norway Ari Behn. Pasangan itu bercerai pada tahun 2017, berkongsi hak penjagaan tiga orang anak mereka.

Behn membunuh diri pada hari Krismas 2019 selepas bergelut dengan kemurungan yang teruk dan alkoholisme.

“Kerana menghormati Martha dan anak-anak Ari dengan mendalam, saya tidak akan mengulas lanjut mengenai kematian ayah mereka, tidak sekarang atau kemudian, selain untuk mengatakan saya sangat sedih atas kehilangan mereka,” tulis Verrett pada gambar teratai air yang dipos di Instagram berikutan berita itu.