Putin telah ‘menerima’ jemputan Kim Jong Un untuk melawat Korea Utara, kata media negara

Korea Utara mendakwa bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin telah menerima dengan “kenikmatan” jemputan daripada Kim Jong Un untuk melawat negaranya.

Jemputan itu dilaporkan ditawarkan oleh diktator Korea Utara ketika kedua-duanya bertemu di kemudahan pelancaran angkasa Vostochny Cosmodrome di Rusia Timur Jauh pada hari Rabu.

“Pada akhir jamuan, Kim Jong Un dengan sopan menjemput Putin untuk melawat DPRK pada masa yang sesuai,” Korean Central News Agency mengumumkan pada hari Khamis, menurut laman web KCNA Watch.

“Putin menerima jemputan itu dengan kenikmatan dan mengesahkan semula kehendaknya untuk secara tidak berubah meneruskan sejarah dan tradisi persahabatan Rusia-DPRK, kerjasama dan hubungan jiran yang baik,” tambahnya.

KOREA SELATAN MENYATAKAN ‘KEBIMBANGAN DAN PENGESAHAN MENDALAM’ BERIKUTAN PERTEMUAN PUTIN, KIM JONG UN DI RUSIA

Kremlin belum mengesahkan perkembangan itu, lapor Reuters.

Korean Central News Agency juga melaporkan bahawa Kim meninggalkan tandatangannya dalam buku tetamu di kemudahan angkasa itu, menulis, “Kegemilangan Rusia yang melahirkan penakluk angkasa pertama akan abadi. Kim Jong Un 2023. 9. 13”

“Pertemuan dan perbincangan bersejarah antara Kim Jong Un dan Vladimir Vladimirovich Putin berfungsi sebagai peristiwa epoch yang meletakkan persahabatan tradisional dan strategik DPRK-Rusia, kerjasama dan hubungan jiran yang baik pada tahap baru yang lebih tinggi dan dengan berkuasa mendorong perjuangan adil untuk mencapai sebab kemerdekaan terhadap imperialisme,” dilaporkannya juga, menurut KNCA Watch.

Semasa pertemuan pada hari Rabu, Kim berjanji sokongan penuhnya untuk “perjuangan suci” Putin terhadap Ukraine.

Putin sedang mencari sokongan selanjutnya untuk perangnya di Ukraine kerana sumber ketenteraan semakin nipis, sementara rejim Kim mendesak bantuan untuk program angkasa dan ekonominya.

“Rusia kini bangkit untuk perjuangan suci mempertahankan kedaulatan negara dan melindungi keselamatannya,” kata Kim kepada pemimpin Rusia dalam kata-kata yang dikeluarkan oleh Kremlin dalam video yang dilaporkan oleh Washington Post. “Kami sentiasa menyokong dan berdiri bersama semua keputusan Presiden Putin dan kerajaan Rusia. Saya berharap kita akan sentiasa berdiri bersama-sama dalam perjuangan melawan imperialisme.”

Seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Korea Selatan memberitahu Associated Press pada hari Khamis, “Kami menyatakan kebimbangan dan penyesalan mendalam kerana walaupun menerima amaran berulang kali daripada masyarakat antarabangsa, Korea Utara dan Rusia membincangkan isu-isu kerjasama tentera, termasuk pembangunan satelit, semasa sidang kemuncak mereka.”

Anders Hagstrom dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.