Putin secara rasmi mendaftar sebagai calon dalam pilihan raya presiden Russia, dijangka memanjangkan pemerintahan selama 24 tahun

(SeaPRwire) –   pada Isnin secara rasmi mendaftarkan Presiden Vladimir Putin sebagai calon untuk pilihan raya presiden Mac, undian di mana beliau hampir pasti akan memenangi penggal enam tahun lagi dalam pejabat.

Putin, 71, bertanding sebagai bebas, tetapi beliau mengekalkan kawalan ketat terhadap sistem politik Rusia yang telah ditubuhkannya semasa 24 tahun berkuasa. Dengan kritikan yang boleh mencabar beliau jika ditahan atau tinggal di luar negara dan kebanyakan media bebas diharamkan, pemilihannya semula pada 15-17 Mac kelihatan hampir pasti.

Pada 2018, Putin juga bertanding sebagai bebas, menolak parti United Russia yang mencalonkannya untuk bertanding pada 2012. Dengan persetujuan beliau berada sekitar 80 peratus, Putin jauh lebih popular berbanding United Russia, yang secara meluas dilihat sebagai sebahagian daripada birokrasi negara yang dikawal Kremlin daripada kuasa politik.

Suruhanjaya Pilihan Raya secara rasmi membersihkan Putin untuk perlumbaan selepas mengkaji 315,000 tandatangan yang dikumpulkan oleh kempennya dari semua 89 wilayah Rusia. Undang-undang pilihan raya Rusia memerlukan calon bebas untuk mengemukakan sekurang-kurangnya 300,000 tandatangan untuk mendapat tempat dalam senarai calon.

Suruhanjaya sudah meluluskan tiga calon lain yang dicadangkan oleh parti-parti yang diwakili di parlimen dan tidak diperlukan untuk mengumpul tandatangan: Nikolai Kharitonov daripada Parti Komunis, Leonid Slutsky daripada Parti Liberal Demokratik nasionalis dan Vladislav Davankov daripada Parti Rakyat Baru.

Ketiga-tiga parti ini secara besar-besaran menyokong dasar-dasar Kremlin. Kharitonov bertanding menentang Putin pada 2004, menamatkan tempat kedua jauh di belakang.

Boris Nadezhdin, seorang politikus liberal berusia 60 tahun yang berkhidmat sebagai ahli perundangan tempatan di sebuah bandar berhampiran Moscow, juga berusaha untuk bertanding. Beliau secara terbuka menyeru agar berhenti konflik dan memulakan dialog dengan Barat.

Ribuan orang Rusia telah mengantri di seluruh negara untuk meninggalkan tandatangan mereka bagi menyokong kempen calon Nadezhdin untuk membenarkannya layak bertanding, satu tunjuk perasaan simpati pembangkang yang luar biasa dalam landskap politik yang ketat dikawal yang menimbulkan cabaran untuk Kremlin.

Suruhanjaya Pilihan Raya dijangka akan mengkaji kertas Nadezhdin akhir minggu ini untuk memutuskan sama ada mendaftarkannya untuk perlumbaan.

Di bawah pembaharuan perlembagaan yang dilakukannya, Putin layak untuk mencari dua lagi penggal enam tahun, memungkinkan beliau kekal berkuasa sehingga 2036.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.