Putin sangkal dakwaan AS bahawa Rusia berniat guna senjata nuklear di angkasa

(SeaPRwire) –   mengisytiharkan Selasa bahawa Moscow tidak berniat untuk menggunakan senjata nuklear di angkasa, mendakwa bahawa negara itu hanya membangunkan keupayaan angkasa yang sama dengan Amerika Syarikat.

Kenyataan Putin mengikuti pengesahan Pejabat Putih minggu lepas bahawa Rusia telah memperoleh keupayaan senjata anti-satelit “membimbangkan”, walaupun senjata sedemikian belum beroperasi lagi. Jurucakap Keselamatan Negara Pejabat Putih John Kirby berkata ia akan melanggar Perjanjian Angkasa Luar yang mengharamkan penempatan “senjata nuklear atau sebarang jenis senjata pemusnahan besar-besaran” dalam orbit atau stesen senjata di angkasa luar dalam apa jua cara lain. berkata ia akan melihat untuk terlibat secara langsung dengan Rusia mengenai kebimbangan tersebut.

“Pendirian kami sangat jelas dan telus: kami sentiasa dan kekal menentang keras penempatan senjata nuklear di angkasa,” kata Putin. “Sebaliknya, kami menyeru semua pihak untuk mematuhi semua perjanjian yang wujud dalam sfera ini.”

Semasa bertemu dengan menteri pertahanannya, Sergei Shoigu, Putin menyatakan bahawa Rusia hanya membangunkan keupayaan angkasa yang “negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat mempunyai.”

“Dan mereka tahu,” tambahnya.

“Kami tidak menggunakan sebarang senjata nuklear di angkasa atau mana-mana elemennya untuk digunakan terhadap satelit atau untuk mencipta medan di mana satelit tidak boleh berfungsi dengan cekap,” kata Shoigu.

Shoigu mendakwa bahawa Pejabat Putih mungkin telah membuat dakwaan keupayaan baru Rusia di angkasa untuk memaksa Kongres menyokong dan juga menggalakkan Moscow untuk memasuki semula rundingan senjata nuklear yang telah ditangguhkan Rusia akibat ketegangan dengan Amerika Syarikat mengenai Ukraine.

Putin tidak menolak kemungkinan hubungan masa depan dengan Amerika Syarikat, tetapi mengesahkan pandangannya bahawa desakan Washington untuk kekalahan strategik Rusia di Ukraine menjadikannya mustahil untuk masa kini.

“Amerika Syarikat dan Barat, satu pihak, menyeru kekalahan strategik Rusia, manakala pihak lain pula mereka ingin berdialog mengenai kestabilan strategik, berpura-pura bahawa perkara-perkara itu tidak berkaitan,” katanya. “Ia tidak akan berfungsi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.