Putin merancang untuk penggal keenam sebagai orang Rusia mengundi dalam ‘pilihan raya bebas atau adil’

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia Vladimir Putin sedang berusaha untuk menjamin satu lagi penggal sebagai presiden, dan tiada keraguan dalam fikiran rakyat Rusia atau pemerhati di seluruh dunia bahawa Putin akan mengukuhkan cengkamannya terhadap kuasa selama sekurang-kurangnya enam tahun lagi.

Putin adalah pemimpin Rusia yang berkhidmat terlama sejak diktator Soviet Joseph Stalin dan pertama kali dilantik perdana menteri 25 tahun lalu pada tahun 1999 oleh presiden ketika itu Boris Yeltsin. Yeltsin yang sakit tenat meletak jawatan pada tahun 2000,

“Vladimir Putin merancang untuk melayari semula pemilihan presiden yang tidak bebas atau adil. Kami sudah tahu pemenang sandiwara pilihan raya ini,” kata Ivana Stradner, felo penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, kepada Digital.

Perisikan Amerika Syarikat sudah mengatakan bahawa Rusia akan sekali lagi cuba campur tangan dalam pilihan raya presiden November, dan peperangan maklumat kekal alat paling berkesan Putin untuk menabur kekacauan dan melemahkan Amerika Syarikat. Stradner, yang penyelidikannya memberi tumpuan kepada keselamatan maklumat Rusia, mendakwa sudah tiba masanya bagi Amerika Syarikat memulakan campur tangan dalam pilihan raya domestik Rusia untuk mempengaruhi hasilnya.

“Sudah tiba masanya untuk membalikkan meja permainan Putin dan memberikan beliau rasa ubat sendiri,” kata Stradner. Beliau mengatakan Amerika Syarikat harus menggunakan peluang ini untuk mengganggu rejim Putin kerana Rusia sudah menuduh Amerika Syarikat cuba campur tangan dalam pilihan raya mereka. Sergei Naryshkin, pengarah Perkhidmatan Perisikan Luar Rusia, berkata Amerika Syarikat sedang mencari cara canggih untuk mempengaruhi pilihan raya presiden Rusia.

Jabatan Negara Amerika Syarikat menolak dakwaan sedemikian dengan tegas.

“Amerika Syarikat tidak mengambil pihak dalam pilihan raya asing; kepentingan kami hanyalah dalam proses demokratik. Rakyat Rusia layak mendapat pilihan raya bebas dan adil serta keupayaan untuk memilih di kalangan calon,” kata jurucakap Jabatan Negara kepada Digital. “Rakyat Rusia, seperti orang lain, layak mendapat maklumat berkecuali untuk membantu mereka memilih kepimpinan dan arah masa depan negara mereka,” kata jurucakap itu.

Sejak mengambil kuasa, pilihan raya di Rusia hanyalah prosedur pentadbiran, atau pada terbaiknya satu latihan menampal jendela, untuk mencipta ilusi bahawa Putin menerima mandat demokratik daripada rakyat untuk terus memerintah, kata Stradner.

Walaupun pilihan raya secara umum dianggap tidak bebas atau adil dalam erti kata bahawa tiada pembangkang politik sah kepada Putin dan hasilnya hampir pasti, itu bukan bermakna bahawa Putin tidak mendapat sokongan meluas.

“Penting untuk menjelaskan apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan ‘ditentukan terlebih dahulu’ apabila kita bercakap tentang pilihan raya Rusia akan datang. Putin hampir pasti akan menang satu lagi penggal enam tahun sebagai presiden Rusia dalam pilihan raya akan datang. Tetapi ia tidak semestinya bermakna bahawa pilihan raya akan dipermainkan dalam erti kata keputusan pengundian akan dimanipulasi,” kata Rebekah Koffler, ahli analisis ketenteraan strategik dan bekas pegawai Agensi Perisikan Pertahanan, kepada Digital.

Kepopularan Putin berakar umbi dalam kepercayaan bahawa beliau telah membuat bangsa Rusia bangga semula terhadap negara mereka dengan memudahkan pertumbuhan ekonomi berikutan tahun 1990-an yang bergegar dan meletakkan Rusia di pentas dunia sekali lagi.

Rakyat Rusia mengundi menyokong satu referendum negara pada tahun 2016 yang membenarkan Putin melanjutkan tempoh berkuasanya sehingga sekurang-kurangnya tahun 2026. Satu kajian pendapat awam yang dijalankan oleh berita negara Rusia menunjukkan bahawa 75% rakyat Rusia bersedia untuk mengundi pemilihan semula Putin, dan para penganalisis meramalkan bahawa Putin akan menang dengan sokongan kira-kira 80%. Tiada juga calon pembangkang yang boleh mencabar kedudukan Putin.

Pembangkang politik paling baru dan ganas Putin, Alexei Navalny, baru-baru ini ditemui mati di penjara Siberia dalam apa yang banyak dianggap pembunuhan politik yang diperintahkan oleh Putin. Bahkan sebelum kematian tiba-tiba beliau pada bulan Februari, Navalny sebelum ini menuduh kerajaan Rusia melancarkan siasatan palsu dan menjatuhkannya untuk merosakkan kerjayanya. Navalny juga menuduh ejen Kremlin meracuninya dalam satu episod di mana beliau hampir mati.

Tiada juga landskap media bebas untuk menyorot beberapa alternatif yang mungkin kepada Putin. Gelombang udara Rusia banjiri dengan tema nasionalistik kebesaran Rusia yang dipulihkan, terutamanya apabila ia menjalankan dan membuat kemajuan dalam “operasi ketenteraan khas” yang merupakan peperangan tak wajar di Ukraine.

Putin sedang menekankan beberapa pencapaian dasar domestiknya untuk mempamerkan negara bergerak ke hadapan, seraya berjaya meyakinkan rakyat bahawa peperangan di Ukraine berjalan mengikut rancangan dan bukan sesuatu yang harus dibimbangkan oleh pengundi.

Pasukan Rusia menghadapi kegagalan awal pada tahun 2022, gagal menawan ibu negara Kyiv, dan menjatuhkan kerajaan Volodymyr Zelenskyy. Menghadapi tentangan keras daripada angkatan bersenjata dan penduduk Ukraine, terdapat desas-desus bahawa Putin kehilangan sokongan akibat kegagalan peperangan itu untuk membuat sebarang kemajuan. Walaupun berlaku pemberontakan ringkas pada bulan Julai yang dilancarkan oleh Yevgeny Prigozhin, ketua Kumpulan Upahan Wager Russia, pasukan Rusia menghentikan serangan balas Ukraine di timur Ukraine dan bahkan membuat kemajuan kecil di beberapa tempat.

Sanksi yang dikenakan ke atas Rusia oleh Amerika Syarikat dan sekutunya tidak memberi kesan drastik ke atas ekonomi yang banyak dasar membayangkan. Ekonomi Rusia terbukti tahan ujian, berkembang pada 3.6% pada tahun 2023 selepas mengalami kontraksi pada tahun pertama peperangan.

Walaupun Rusia kekal tahan ujian lebih banyak cara daripada yang banyak dijangka, peperangan telah menelan Rusia pertumbuhan ekonomi sebanyak $1.3 trilion sehingga tahun 2026, menurut pegawai pertahanan Amerika Syarikat. Rakyat Rusia juga masih tertakluk kepada banyak kesukaran masa peperangan. Trauma dan kemusnahan harian tidak mencapai sempadan Rusia dalam cara ia telah merosakkan Ukraine, tetapi keluarga masih kehilangan orang tersayang.

Koffler meramalkan selepas pilihan raya selesai “Putin akan terus berperang di Ukraine sehingga Zelenskyy menyerah kalah atau perjanjian damai dinegosiasikan atas terma Rusia. Putin berasa Rusia berada dalam kedudukan kuat, memegang kelebihan ketenteraan dan ekonomi yang mengatasi Ukraine. Rusia akan terus bekerjasama dengan China, Iran dan musuh tradisional Amerika Syarikat yang lain.”

Beliau juga memberi amaran bahawa “perisikan Rusia mungkin menjalankan operasi pengaruh rahsia sasaran pilihan raya Amerika Syarikat untuk menabur kekacauan dan melawan blok pengundi Amerika antara satu sama lain. Perisikan Rusia mungkin juga menyasarkan Moldova dengan operasi pendestabilan dan mungkin mencetuskan masalah di Kosovo selepas pilihan raya Rusia,” kemungkinan besar dalam tempoh menjelang pilihan raya presiden kami di sini.

Pilihan raya Rusia bermula pada 15 Mac. Pengundi akan mempunyai peluang untuk mengundi sehingga 17 Mac, dan undian awal sudah berlangsung di wilayah Ukraine yang diduduki Rusia yang dituntut telah diilhakkan pada bulan September 2022. Keputusan dijangka agak segera selepas undi ditutup pada Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.