Putin mengeluarkan amaran menakutkan terhadap penghantaran tentera Barat untuk mempertahankan Ukraine

(SeaPRwire) –   mengingatkan pada Khamis bahawa campur tangan tentera Barat terhadap serangan mereka ke atas Ukraine boleh menyebabkan eskalasi nuklear.

Semasa ucapan beliau kepada wakil dan pemimpin kerajaan, Putin menuduh negara-negara Barat “memilih sasaran untuk menyerang wilayah kami dan memilih yang paling cekap – seperti yang mereka fikirkan [tentang] menyerang aset dan bercakap tentang kemungkinan menghantar kontingen NATO ke Ukraine.”

“Kami ingat nasib mereka yang menghantar kontingen tentera ke wilayah negara kami,” kata Putin, merujuk sejarah Rusia yang lama menangkis pasukan penjajah. “Sekarang akibat bagi penjajah potensial akan jauh lebih tragis.”

“Kami juga mempunyai senjata yang boleh menyerang sasaran di wilayah mereka, dan apa yang mereka cadangkan sekarang dan menakut-nakutkan dunia dengan itu, semua itu menimbulkan ancaman nyata konflik nuklear yang bermakna kemusnahan tamadun kita,” diktator Rusia itu teruskan.

Pembelaan Putin datang selepas kenyataan Presiden Perancis yang kelihatan menunjukkan kerelaan sekutu NATO untuk meletakkan tentera di darat dalam pertahanan Ukraine.

Macron mencadangkan pada Isnin bahawa sekutu Ukraine akan “melakukan segala yang perlu, supaya Rusia tidak boleh menang perang,” menekankan bahawa “tiada apa yang boleh diketepikan” dan bahawa pemimpin Eropah tidak mencapai kata sepakat untuk “menghantar secara rasmi, disokong tentera di darat.”

memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa “tiada rancangan untuk tentera tempur NATO di darat di Ukraine,” menambah bahawa Ukraine mempunyai “hak untuk pertahan diri, dan kami mempunyai hak untuk menyokong mereka dalam mengekalkan hak itu” mengikut undang-undang antarabangsa.

“Tidakkah mereka faham?” soal Putin semasa ucapan negaranya. “Orang-orang itu tidak pernah melalui cabaran berat, dan mereka telah lupa apa ertinya perang.”

Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne kemudian menjelaskan kenyataan Macron tentang campur tangan tentera, dengan menyatakan sokongan untuk Ukraine “mesti menjawab keperluan khusus,” menyatakan kebimbangan tentang siberpertahanan, pengeluaran senjata dan pembersihan peluru, tetapi tentera tidak akan mengerah untuk tujuan bertempur.

“Sesetengah [tindakan sokongan] mungkin memerlukan kehadiran di wilayah Ukraine, tanpa melintasi ambang bertempur,” kata Sejourne dalam kenyataan kepada wartawan. “Tiada apa yang boleh diketepikan. Inilah dan masih kedudukan hari ini Presiden Republik.”

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara sehingga kini , seperti bekalan perubatan dan peralatan musim sejuk, manakala ahli individu telah membuat perjanjian untuk menyediakan senjata dan latihan kepada tentera Ukraine.

Peter Aiken Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.