Putin, Lukashenko bincangkan perikatan Rusia-Belarus di Saint Petersburg

(SeaPRwire) –   Pemimpin Rusia dan Belarus bertemu Isnin untuk membincangkan cara untuk terus memperluaskan perikatan rapat mereka yang telah melihat penempatan beberapa senjata nuklear Rusia di wilayah jiran mereka.

menekankan bahawa Rusia dan Belarus telah membangunkan “perkongsian strategik” sebagai sebahagian daripada perjanjian persatuan 25 tahun mereka. Perjanjian itu tidak mencapai penyatuan penuh, tetapi menyaksikan hubungan politik, ekonomi dan ketenteraan yang rapat antara kedua-dua negara.

“Ia penting bahawa di tengah tekanan asing tanpa praseden Rusia dan Belarus telah bekerjasama dengan rapat di pentas antarabangsa dan telah menawarkan sokongan yang tidak berbelah bahagi sebagai sekutu sejati,” kata Putin ketika memulakan perbincangan di St. Petersburg yang melibatkan pegawai kanan dari kedua-dua negara.

Presiden Belarus Alexander Lukashenko bergantung kepada sokongan kewangan dan politik untuk memerintah bekas negara Soviet dengan tangan besi selama hampir tiga dekad. Sokongan Moscow membantu Lukashenko terselamat dari bulan-bulan protes besar terhadap pemilihannya semula pada tahun 2020 yang pembangkang dan Barat lihat sebagai diatur.

Lukashenko membenarkan Kremlin menggunakan wilayah Belarus untuk menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022.

Tahun lalu, Rusia memindahkan beberapa senjata nuklear jarak pendeknya, lebih dekat ke Ukraine dan ke pintu NATO. Penempatan yang diisytiharkan dilihat secara meluas sebagai sebahagian daripada usaha Moscow untuk menggalakkan Barat daripada meningkatkan sokongan tentera ke Kyiv.

Lukashenko berkata pada bulan lepas bahawa penempatan senjata nuklear Rusia diselesaikan pada Oktober. Beliau tidak menyatakan berapa banyak daripadanya ditempatkan di Belarus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.