Putin dikesan di China dengan kotak nuklear berhampiran dalam rakaman jarang: laporan

Video Presiden Rusia Vladimir Putin yang dikeluarkan Rabu menunjukkan beliau tiba di China dengan apa yang kelihatan sebagai koper nuklear yang dipanggil “bola sepak”, yang boleh digunakan untuk memerintah serangan nuklear.

“Ini bukan kebetulan,” kata Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Agensi Perisikan Pertahanan Amerika Syarikat, kepada Digital.

“Kremlin hampir pasti sengaja mengatur penggambaran ‘versi bola sepak nuklear’ Putin – yang hampir tidak pernah dilakukan – dan media Rusia, yang dikawal Kremlin, menekankan bahawa ‘beberapa koper’ sentiasa menemani presiden Rusia dalam lawatan,” katanya.

Putin melawat China ketika beliau perlu meningkatkan sokongan lebih untuk penyebabnya di rumah kerana pencerobohan Ukraine berlarutan selama 20 bulan lebih lama daripada kira-kira dua minggu yang disarankan penasihatnya perlu untuk menawan Kyiv dan kemudian mengambil alih negara itu.

Seorang konsultan politik dan pegawai Kremlin memberitahu Moscow Times bahawa lawatan itu bertujuan untuk menyokong rakyat Rusia di belakang Putin dan pencerobohannya, tetapi Putin kembali tanpa sebarang perjanjian besar – sama ada tenaga atau pertanian – yang diharapkan untuk dicapai.

Koper itu sentiasa berada berhampiran Putin pada setiap masa tetapi jarang pernah ditunjukkan – terutamanya dalam cara yang begitu terang-terangan dan berfokus. Pegawai yang membawa kes itu berasal dari cabang tentera laut dan dikenali sebagai “Cheget” selepas Gunung Cheget di Caucasus Mountains.

Koffler menjelaskan bahawa pameran itu satu lagi peringatan daripada Putin bahawa “kad nuklear” masih “di atas meja” sekiranya Ukraine cuba mengambil Crimea atau wilayah yang dilampirkan lain, seperti Donetsk atau Luhansk.

Koresponden Kremlin agensi berita negara RIA berkata dalam pos Telegram di bawah video bahawa terdapat “beberapa koper” yang diperlukan Putin untuk “menyempurnakan” lawatannya. Satu lagi klip menunjukkan pegawai yang sama mengikuti Putin sekali lagi apabila beliau meninggalkan perjumpaan dengan Presiden Xi Jinping China.

Koper itu merupakan alat komunikasi selamat yang menghubungkan presiden kepada pucuk pimpinan tentera dan kemudian kepada pasukan roket melalui rangkaian kawalan dan perintah rahsia “Kazbek”. Kazbek menyokong sistem lain yang dikenali sebagai “Kavkaz”.

Setara Amerika Syarikat, yang dikenali sebagai “bola sepak nuklear”, membawa kod-kod yang diperlukan presiden untuk mengesahkan perintah melancarkan peluru berpandu nuklear apabila tidak berada di Rumah Putih.

Putin telah berulang kali mengulas tentang keupayaan nuklearnya dan membuat ancaman tidak langsung untuk menggunakan senjata nuklear sepanjang kempen Ukraine, tetapi semakin lama konflik itu berlarutan, semakin terang bahasanya dan pamerannya.

“Kremlin mengancam menggunakan nuklear jika ada usaha terhadap nyawa Putin,” kata Koffler. “Doktrin nuklear Rusia boleh ditafsirkan membenarkan langkah sedemikian – klausa “kewujudan negara Rusia berisiko” – kerana Putin adalah Panglima Tertinggi Rusia,” menunjukkan bahawa negara Rusia sinonim dengan “rejim” Putin.

Koffler menyatakan bahawa pameran terang-terangan itu mengikuti perintah tangkapan Mahkamah Jenayah Antarabangsa terhadap Putin atas tuduhan menculik kanak-kanak Ukraine – tuduhan yang dikenakan terhadapnya oleh beberapa pertubuhan dan pegawai Ukraine. Beliau mendakwa Putin mahu “menakutkan sesiapa” yang akan mempertimbangkan menangkapnya dan “memberi pihak berkuasa sedemikian jeda … dengan mencipta dalam fikiran mereka apa yang mungkin dilakukan Moscow.”

“Terdapat banyak ketidakpastian dengan konflik Israel-Hamas sekarang dan risiko perang lebih besar meletus di Timur Tengah meningkat, menyeret Iran, AS, Rusia, dsb, jadi Putin mengingatkan Barat bahawa nuklear adalah penahan strategik utama Rusia.”

Parlimen Rusia mengambil langkah pertama selasa untuk membatalkan pengesahan Perjanjian Ujian Nuklear Menyeluruh, dan ahli undang-undang tertingginya memberi amaran kepada Amerika Syarikat bahawa Moscow mungkin meninggalkan pakta itu sepenuhnya, melaporkan Reuters.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.