Putin cadangkan menambah India, negara-negara lain ke Majlis Keselamatan PBB

Mungkin akan ada perubahan dalam negara yang dibenarkan di Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC), memandangkan Presiden Rusia Vladimir Putin telah menyokong negara seperti India diberi tempat duduk di meja proverbial.

Semasa forum perbincangan tahunan pada hari Khamis, Putin memuji Perdana Menteri India Narendra Modi dan menyatakan sokongan untuk reformasi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memasukkan negaranya sebagai ahli. UNSC sebelum ini menerima India sebagai ahli sementara, membenarkannya menyertai selama dua tahun. Keahlian ini tamat pada 2022.

“Saya percaya kita perlu menyesuaikan undang-undang antarabangsa dengan keperluan semasa dan situasi global yang berubah. Negara dengan pengaruh besar dalam hal ehwal antarabangsa, seperti India dengan 1.5 bilion penduduknya dan pertumbuhan KDNK melebihi 7%, layak mendapat perwakilan dan peluang untuk menyumbang kepada penyelesaian isu global,” kata Putin di Persidangan Perbincangan Valdai tahunan di Sochi, Rusia.

Beliau menambah, “Eksport teknologi tinggi India sedang berkembang secara eksponen, menjadikannya semakin kuat setiap tahun di bawah kepimpinan Perdana Menteri Modi.”

India dan Rusia berkongsi kemitraan antarabangsa yang unik, dengan India membeli kuantiti minyak Rusia yang rekod.

Negara Asia Selatan itu juga mengelak daripada terlibat dengan serangan Putin ke atas Ukraine, yang merangkumi mengundi berkecuali daripada undi Perhimpunan Agung PBB yang mengutuk Rusia.

India juga mengekalkan sejarah panjang membeli dan menggunakan senjata Rusia untuk tentera mereka.

China, Perancis, Persekutuan Rusia, UK dan AS adalah lima ahli tetap tunggal UNSC, walaupun ia memilih 10 ahli bukan tetap untuk penggal dua tahun.

India sebelum ini berkhidmat sebagai ahli UNSC dan telah berpuluh tahun berhujah untuk kerusi tetap.

Langkah sedemikian telah ditentang dengan kuat oleh China, yang muncul sebagai sekutu diplomatik Rusia, terutama apabila Moscow berhadapan dengan sekatan antarabangsa atas cita-citanya di Ukraine.

Cadangan Putin untuk mengubah undang-undang antarabangsa datang apabila beliau juga menyokong mengangkat larangan ujian atom.

Vyacheslav Volodin, speaker dewan rendah, Duma Negeri, mengikuti amaran Putin dengan berkata Moscow boleh membatalkan pengesahan pakatan antarabangsa yang melarang ujian nuklear sejak Amerika Syarikat tidak pernah mengesahkannya.

“Ia selaras dengan kepentingan nasional kita,” kata Volodin tentang pembatalan pengesahan 2000. “Dan ia akan datang sebagai balasan setimpal kepada Amerika Syarikat, yang masih gagal mengesahkan perjanjian itu.”