Putin berjanji untuk mencari pelaku di sebalik serangan di dewan konsert Moscow yang mengorbankan 144 orang mati

(SeaPRwire) –   berjanji Selasa untuk mengesan penggerak di belakang serangan dewan konsert Moscow yang mengorbankan 144 orang mati dalam serangan terburuk di tanah Rusia selama dua dekad, dan mendesak agensi penguatkuasa undang-undangnya untuk mengetatkan keselamatan di perhimpunan besar.

Putin berulang kali cuba menghubungkan pembunuhan 22 Mac ke Ukraine dan Barat walaupun kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab dan Kyiv menafikan dengan tegas, serta amaran Kerajaan AS ke Moscow beberapa hari sebelumnya tentang serangan .

Berucap dalam mesyuarat dengan pegawai kanan Kementerian Dalam Negeri yang menyelia pasukan polis negara, Putin berkata penting untuk menentukan “bukan sahaja pelaku keganasan ini tetapi semua rangkaian dalam rantai dan penerima manfaatnya.”

Beliau menambah, dalam ancaman balasan yang ketara: “Mereka yang menggunakan senjata ini terhadap Rusia harus sedar ia adalah senjata bermata dua.”

Putin berkata bahawa penggerak utama serangan konsert cuba “menabur persengketaan dan panik, permusuhan dan kebencian di negara kita untuk memecah belahkan Rusia dari dalam,” menambah bahawa “kita tidak boleh membenarkan mereka berbuat demikian.”

“Tidak dapat diterima untuk menggunakan peristiwa tragis untuk memprovokasi ketegangan etnik, xenofobia dan Islamofobia,” katanya.

Agensi keselamatan Rusia telah menahan empat orang disyaki, semuanya warganegara Tajikistan, dan tujuh orang yang didakwa sebagai rakan.

Serangan itu telah menyalakan perasaan anti-pendatang dan menarik panggilan dari hawks Rusia untuk mengehadkan imigrasi walaupun ekonomi Rusia bergantung kuat kepada buruh sedemikian, kebanyakannya dari bekas negara Soviet di Asia Tengah, termasuk Tajikistan.

Media Rusia melaporkan bahawa pihak berkuasa telah menguatkuasakan kawalan terhadap pendatang berikutan serangan itu.

Putin mendesak Kementerian Dalam Negeri untuk mengetatkan kawalan terhadap imigrasi haram dan menutup lubang dalam prosedur sedia ada yang membenarkan orang dengan latar belakang jenayah mendapatkan lesen kerja dan bahkan kewarganegaraan Rusia.

Kekeliruan dalam keselamatan telah membuat ramai bertanya bagaimana pengganas boleh dengan mudah membunuh begitu ramai orang di acara awam. Pengkritik Kremlin telah mendakwa ia berakar umbi dalam aparatus keselamatan Rusia yang luas memberi tumpuan bukan kepada ancaman pengganasan tetapi menindas pembangkang politik, media bebas dan kumpulan masyarakat sivil dalam tindakan keras terburuk sejak zaman Soviet.

Putin berkata pihak berkuasa sedang menyiasat prestasi struktur penguatkuasa undang-undang dan agensi lain dalam serangan dewan konsert. Beliau mendesak agensi penguatkuasaan undang-undang untuk menguatkuasakan keselamatan di perhimpunan awam.

“Kami telah membayar harga yang sangat mahal, dan analisis situasi mesti objektif dan profesional,” katanya. “Penting untuk melakukan itu untuk mengambil langkah menjamin keselamatan dan ketenteraman di perhimpunan besar, kemudahan sukan, pengangkutan, pusat perdagangan dan rekreasi, sekolah, hospital, universiti, teater dan sebagainya ke tahap baru. Semua kemudahan itu mesti di bawah kawalan berterusan.”

Putin sekali lagi mendakwa bahawa musuh asing Moscow bertujuan untuk “merosakkan apa yang tinggal dari , untuk memecah belah terasnya” bagi memenangi kawalan sumber daya negara yang luas.

“Beberapa daripada mereka cuba untuk mengekalkan hegemoni mereka dalam dunia yang berubah dengan pantas hari ini pada kita. Mereka silap.”

Cabang Negara Islam di Afghanistan mendakwa ia melakukan serangan itu, dan maklumat perisikan AS mengatakan ia mempunyai maklumat mengesahkan kumpulan itu bertanggungjawab. Kerajaan AS mengatakan ia memberitahu Rusia pada awal Mac tentang serangan yang bakal berlaku di bawah peraturan “kewajipan memberi amaran” yang mewajibkan pegawai perisikan AS berkongsi maklumat sedemikian, walaupun dengan lawan.

Kedutaan AS di Moscow juga mengeluarkan notis awam 7 Mac menasihati warga Amerika mengelakkan kerumunan di ibu negara selama 48 jam berikutnya kerana “rencana segera” oleh ekstrimis untuk menargetkan perhimpunan besar, termasuk konsert. Hanya tiga hari sebelum serangan, Putin menolak notis Kedutaan AS sebagai cubaan untuk menakut-nakutkan atau mengintimidasi orang Rusia dan mengugut Kremlin.

Ketua Perisikan Luar Negara Rusia, Sergei Naryshkin, mengesahkan bahawa Moscow menerima petunjuk AS tetapi berkata ia terlalu umum dan tidak membenarkan sepenuhnya mengenal pasti mereka yang terlibat dalam jenayah mengerikan itu.

Biden menjemput kumpulan pemimpin Muslim Amerika ke Rumah Putih untuk meredakan ketegangan atas peperangan di Gaza

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.