Putera Mahkota Jepun melawat Vietnam untuk menandakan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik

Japanese Crown Prince Akishino, adik lelaki Maharaja Naruhito, tiba di Vietnam pada hari Rabu untuk lawatan lima hari sempena sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, ketika Tokyo menekankan untuk memperdalam hubungan dengan Asia Tenggara dan negara membangun dan baru muncul yang lain untuk menangani cabaran serantau dan global.

Akishino, dalam sidang akhbar minggu lepas, menekankan kepentingan memperdalam hubungan antara Jepun dan Vietnam, dengan menyatakan sejarah pertukaran budaya dan ekonomi yang panjang antara kedua-dua negara sejak abad ke-16.

“Jepun dan Vietnam mempunyai hubungan yang sangat rapat,” kata Akishino. “Saya berharap kami boleh menyumbang sebagai sebahagian daripada usaha untuk menggalakkan hubungan mesra antara kedua-dua negara.” Beliau berkata adalah penting untuk orang muda membangunkan saling faham dan menghormati budaya masing-masing melalui pertukaran.

Semasa lawatan 20-25 September, Akishino dan isterinya, Puteri Mahkota Kiko, melawat Hanoi, ibu negara Vietnam, di mana mereka akan melihat mausoleum presiden pertama Vietnam, Ho Chi Minh, dan menyertai acara ulang tahun, termasuk menghadiri opera baru, sebelum melancong ke Hoi An di Vietnam tengah.

Akishino berkata beliau sangat menantikan lawatan pertamanya ke Hoi An, sebuah bandar pelabuhan lama yang merupakan rumah kepada “Japantown” untuk pedagang Jepun pada separuh pertama abad ke-17. Beliau juga akan melawat My Son Sanctuary berhampiran, tapak arkeologi dengan asal-usul kerohanian dalam Hindu India.

Lawatan ini merupakan lawatan ketiga Akishino ke Vietnam selepas lawatan terdahulu pada 1999 dan 2012.

Akishino, yang mengkhusus dalam kajian ayam, menyatakan terdapat baka liar ayam dalam pelbagai peringkat pendomestikan di Asia Tenggara, termasuk Vietnam, dan kehadiran mereka, bersama dengan ikan keli gergasi yang hidup di Sungai Mekong, adalah sebahagian daripada sebab dia tertarik dengan rantau ini.

Lawatan pasangan itu datang tiga bulan selepas Maharaja Naruhito dan isterinya Masako melawat Indonesia, pengerusi tahun ini bagi Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara, ketika ASEAN dan Jepun menandakan 50 tahun persahabatan. Jepun adalah pembekal bantuan pembangunan rasmi terbesar Indonesia, menurut Kementerian Luar Jepun.