Putera Constantin Liechtenstein meninggal dunia secara tiba-tiba, berusia 51 tahun

(SeaPRwire) –   Putera Constantin dari Liechtenstein meninggal dunia secara mengejutkan, berusia 51 tahun

Bapa tiga anak itu merupakan anak ketujuh dalam barisan takhta dan anak ketiga kepada Puteri Hans-Adam II yang memerintah.

Punca kematian belum didedahkan.

“Rumah Kerabat Puteri dengan sedih mengumumkan bahawa S.D. Putera Constantin dari Liechtenstein meninggal dunia secara mengejutkan pada 5 Disember 2023,” kenyataan daripada keluarga diraja membaca.

Liechtenstein, sebuah negara kecil berbahasa Jerman yang terletak di Alps dan dikelilingi Austria dan Switzerland. Ia mempunyai populasi kurang 40,000 orang dan dianggap sebagai negara keenam terkecil di dunia. Dengan keluasan 62 batu persegi, ia kira-kira saiz geografi sama dengan

Liechtenstein merupakan sebuah monarki berperlembagaan separa, dan . Kediaman rasmi keluarga terletak di Istana Vaduz, yang menghadap bandar Vaduz dari bukit bersebelahan.

Putera Constantin berkahwin dengan Puteri Marie dari Liechtenstein, yang dinikahinya pada 1999. Mereka dikurniakan tiga orang anak; Putera Moritz, 20 tahun, Puteri Georgina, 18 tahun, dan Putera Benedikt, 15 tahun.

Parlimen negara Liechtenstein mengadakan detik keheningan pada Rabu untuk menghormati almarhum diraja.

Putera Constantin merupakan pengerusi lembaga penyeliaan Liechtenstein Group AG dan ahli lembaga pengarah Liechtenstein Group Holding AG. Kumpulan-kumpulan yang dimiliki keluarga diraja Liechtenstein itu memiliki portfolio syarikat-syarikat yang beroperasi dalam pertanian dan makanan, perhutanan, dan hartanah. Keluarga diraja Liechtenstein juga memiliki salah satu koleksi seni peribadi terbesar di dunia.

Uskup Benno Elbs, ketua ibu negara Liechtenstein, Vaduz, menyatakan penghormatan kepada keluarga diraja berikutan kehilangan mereka yang mengejutkan. Beliau berkata loceng-loceng berbunyi di semua gereja-gereja paroki keuskupan pada pukul 3 petang

“Saya bersatu dengan mereka dan seluruh keluarga diraja dalam berkabung dan berdoa untuk yang meninggal,” kata Elbs, menurut akhbar tempatan Vaterland.

“Saya mengharapkan Puteri Hans-Adam II, Puteri Marie, kanak-kanak, dan semua yang berkabung untuk yang meninggal mendapat kekuatan dan keredaan yang banyak. Anda boleh merasa disokong oleh ramai orang yang berdoa untuk yang meninggal di seluruh prinsipaliti. Tuhan berikan Putera Constantin kehidupan kekal.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.