Puluhan ribu warga Colombia membantah agenda presiden kiri Gustavo Petro

(SeaPRwire) –   Ribuan rakyat Colombia mengambil bahagian Ahad dalam bantahan terbaru terhadap agenda pembaharuan Presiden kiri Gustavo Petro.

Demonstrasi berlangsung di beberapa bandar, termasuk ibu negara. Penunjuk perasaan memenuhi Dataran Bolivar di luar .

Walaupun protes berterusan sejak bekas gerila kiri mengambil alih jawatan pada 2022, ia mendapat momentum terkini. Petro telah melemparkan kemungkinan pengambilalihan untuk menggerakkan pembaharuan sosial yang beliau tidak dapat maju berhadapan dengan tentangan daripada kongres yang bermusuhan dan kumpulan perniagaan konservatif.

Petro baru-baru ini mengalami kekalahan penting apabila kongres Colombia menolak undang-undang untuk meningkatkan kawalan negara terhadap sistem penjagaan kesihatan negara bertujuan untuk memperbaiki dan menurunkan kos perubatan.

Sebagai tindak balas kepada kekalahan itu, Petro mengarahkan pengambilalihan melalui pengisytiharan terhadap dua pengurus perubatan teratas negara, yang berjuta-juta rakyat Colombia bergantung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.