Pulau kecil Itali dibanjiri ribuan migran yang tiba dalam tempoh 24 jam

Pusat penerimaan pendatang di pulau terselatan Itali, Lampedusa telah kewalahan pada Khamis apabila ia berdepan dengan pemindahan beribu-ribu orang ke tanah besar selepas mereka tiba dalam tempoh 24 jam ini dalam kapal-kapal kecil yang tidak sesuai berlayar pada minggu ini.

Palang Merah berkata masih terdapat 4,200 pendatang di pusat itu, daripada 6,800 yang sampai ke pulau pelancong dan nelayan kecil itu dalam armada kira-kira 120 buah bot yang tiba dari Tunisia. Pemindahan ke tanah besar sedang berjalan.

“Selepas hari yang sangat mencabar seperti semalam, hari ini orang sedang dipindahkan secara berterusan,” kata Francesca Basile daripada Palang Merah Itali. “Situasinya pasti kompleks dan secara beransur-ansur kami cuba kembali ke keadaan normal.”

Beliau berkata semua pendatang telah diberi makanan, dan katil berkemah sedang diedarkan “supaya mereka tidak tidur di tempat sejuk.”

Dengan pusat penerimaan melimpah, pendatang yang pergerakannya biasanya dikawal ketat dapat meloloskan diri, dan dilihat di seluruh pulau itu, menurut sukarelawan. Dalam beberapa kes, penduduk tempatan menghulurkan pasta dan bola beras Sisilia bersama air.

Ketika stesen televisyen Itali SKY TG24 menjalankan penggambaran di luar pusat itu, pendatang kelihatan memanjat dinding di latar belakang.

Pada hari Rabu, beberapa pendatang bergaduh untuk makanan dan botol air, menurut media Sisilia. Yang lain terjun ke dalam laut untuk menyejukkan badan.

SKY TG24 melaporkan hanya satu bot pendatang tiba di pulau itu pada Khamis, membawa 44 orang.

Datuk Bandar Lampedusa, Filippo Mannino, menghentam Eropah kerana meninggalkan Itali bersendirian untuk bergelut dengan ketibaan pendatang melalui laut, dengan berkata blok itu “kekal senyap sepanjang bulan ini.” Beliau menyeru penyelesaian struktur terhadap krisis pendatang, dan memberitahu SKY bahawa Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni telah berjanji sokongannya.

Bercakap dalam persidangan demografi di Hungary, Meloni berkata bahawa kemerosotan demografi Itali tidak sepatutnya diselesaikan dengan pendatang yang bekerja untuk menyokong sistem kebajikan sosial dan memastikan ekonomi terus berdenyut. Beliau berkata beliau akan menyokong sistem kuota “di mana perlu dan (di mana ia) boleh sepenuhnya diintegrasikan.”

Menurut Kementerian Dalam Negeri, hampir 124,000 pendatang telah sampai ke Itali melalui laut setakat Rabu ini, kira-kira dua kali ganda bilangan pada masa yang sama tahun lepas. Pada Khamis, 180 pendatang lain yang diselamatkan di laut dibawa ke bandar pelabuhan Salerno, di selatan Naples.

Pada 2016, Itali melihat bilangan ketibaan tertinggi melalui laut, apabila kira-kira 181,400 pendatang tiba, menurut angka daripada agensi migrasi PBB.

Secara berasingan, sekumpulan ahli Parlimen Kesatuan Eropah menghentam pihak berkuasa Tunisia pada Khamis selepas mereka dinafikan masuk ke negara itu untuk lawatan yang bertujuan memahami dengan lebih baik perjanjian migrasi yang baru-baru ini ditandatangani Tunis dengan EU. Mereka menyifatkan penolakan itu “belum pernah berlaku sejak revolusi demokratik pada 2011.”

Tunisia telah menjadi batu loncatan utama ke Itali tahun ini, menggantikan Libya, di mana penyalahgunaan pendatang secara meluas dilaporkan. Bandar pelabuhan Sfax adalah titik lompatan utama bagi warga Afrika yang berkumpul di Tunisia dengan harapan untuk membuat perjalanan berbahaya menyeberangi Laut Mediterranean.

Delegasi merentasi parti itu diketuai oleh pengerusi Michael Gahler bersama Dietmar Koester, kedua-duanya dari Jerman, dan ahli parlimen Perancis Salima Yenbou, Mounir Satouri dan Emmanuel Maurel.

Lawatan itu dirancang sebagai susulan kepada lawatan pada April 2022, yang dilancarkan ekoran kebimbangan tentang kemerosotan demokrasi di Tunisia. Misi baru ini, yang sepatutnya berlangsung dari 14 hingga 16 September, juga bertujuan untuk menggalakkan dialog antara parti-parti politik Tunisia.

Ahli parlimen itu memberi amaran bahawa “situasi ekonomi dan sosial yang teruk di Tunisia, yang semakin teruk akibat krisis kemanusiaan, secara mendesak memerlukan dialog kebangsaan yang komprehensif, tanpa yang mana prospek pembangunan politik dan ekonomi yang stabil di Tunisia kekal suram.”